TEMPIRANA BOMBA U VENAMA

15.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 15324 | Autor: | 0

Bol u nogama upozorava na životnu opasnostAko vas muče iznenadni grčevi mišića potkolenice dok se krećete, a koji se pogoršavaju ako ubrzate, pri tome bol ne prolazi dok ne sednete, (nikad se ne javlja ako mirujete), vreme je da se ozbiljno zabrinete za zdravlje.
Grčevi i slične neugodnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje izaziva nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih sudova.
'Bol u nogama može biti znak da su arterije i vene blokirane ili oslabljene', objasnio je Jan Franklin, britanski hirurg iz Imperial College NHS Healthcare Trusta u Londonu.
Ako se problem zanemari, može doći do po život opasnog srčanog ili moždanog udara, kao i aneurizme (arterija postaje slaba, otečena i sklona pucanju). U nekim slučajevima bolest perifernih arterija može dovesti i do gangrene i amputacije udova.
Periferna arterijska bolest (PAD) pogađa oko devet posto stanovništva, ali samo četvrtina ima simptome. Stručnjaci nagađaju da će jedan od pet obolelih umreti od srčanog ili moždanog udara.
Među prvim simptomima se može pojaviti bol pri hodu, najčešće u potkoleničnom mišiću, ali i u bedrima ili zadnjici. Hodanje po uzbrdici i nošenje tereta može pogoršati stanje. Ako se odmarate, bol će obično nestati za nekoliko minuta. Što se bol pre javi nakon što počnete da hodate, to je veća blokada i slabost krvnih sudova u nogama. Bol nastaje jer nožni mišići ne dobijaju dovoljno krvi.
Što se pre obratite lekaru, proverite puls i pritisak u nogama i rukama, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život. Kod mnogih pacijenata, posebno gojaznih, jednostavno vežbanje olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju.Ipak pacijenti s većim problemima možda će morati da uzimaju lekove za snižavanje holesterola ili prodju kroz manji hirurški zahvat.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem