PAPRIKAMA PROTIV PARKINSONOVE BOLESTI

15.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2858 | Autor: | 0

Hrana koja sadrži jestivi oblik nikotina umanjuje šanse za oboljevanjeOsobe koje jedu hranu koja sadrži jestivi oblik nikotina, što uključuje paradajz, paprike, krompir i patlidžane, imaju manje šanse za oboljevanje od Parkinsonove bolesti.
Ipak, oprez je neophodan jer zapravo nije sasvim sigurno da li je baš jestivi nikotin odgovoran za ovo delovanje. Naime, treba istražiti i delovanje drugih fitohemikalija u povrću, i imati na umu da najveće koristi imaju osobe koje nisu pušači.
'Naše istraživanje je prvo kojim je istražena veza između jestivog nikotina i rizika od razvoja Parkinsonove bolesti', rekla je ovim povodom dr Suzan Serles Nielsen sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.
'Naši rezultati ukazuju da nikotin ima zaštitno delovanje kad je u pitanju razvoj Parkinsonove bolesti', rekla je objašnjavajući da je nikotin u paprici sličan onom u cigaretama, ali manje toksičan.
U sklopu novog istraživanja analizirano je zdravstveno stanje 490 pacijenata kojima je nedavno dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Učestvovale su i 644 osobe koje nisu patile od spomenute bolesti.
Konzumacija povrća, uopšteno, nije uticala na pojavu Parkinsonove bolesti. Međutim, verovatnoća da će im biti utvrdjena Parkinsonova bolest smanjena je kad su ljudi češće jeli povrće koje sadrži male količine nikotina.
Najbolje rezultate imali su oni koji su često jeli paprike, i to uglavnom oni koji nikad nisu pušili ili su pušili vrlo retko. Oni koji su jeli paprike barem dva puta nedeljno, imali su 30% manje šanse za oboljevanje od Parkinsonove bolesti.
Iako dokazi pokazuju da je nikotin sastojak koji je odgovoran za ovo pozitivno delovanje, naučnici nisu sigurni da to nije posledica nekog složenijeg mehanizma, odnosno drugih hemijskih jedinjenja. Jedna od mogućnosti je i anatabin, jedinjenje koji ima protivupalno delovanje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem