ORAH ČUVA SRCE

15.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 5835 | Autor: | 0

Samo tri kašike orahovog ulja popravljaju stanje krvnih sudova već nakon četiri sata.


Naučnici su uočili značajno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih sudova, što pomaže dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje. Da li to znači da se u orahu krije ključ zdravog srca? Novo istraživanje pokazuje da konzumacija šake oraha pruža trenutnu zaštitu od srčanih bolesti, i da bi redovno uzimanje dugoročno štitilo od kardiovaskularnih bolesti.
'I samo jedna šaka oraha ili orahovog ulja četiri dana u nedelji može značajno da smanji rizik od srčanih bolesti', rekla je dr Peni Kris-Eterton (na slici), nutricionista i profesor na Pen Stejt Univerzitetu u Pensilvaniji.
Tokom ovog istraživanja ustanovljeno je i da samo jedna konzumacija tri kašike (oko 50 g) orahovog ulja popravlja stanje krvnih sudova već nakon četiri sata.
Ulje oraha se pokazalo posebno dobrim za očuvanje funkcije endotelijalnih ćelija. Reč je o ćelijama koje oblažu krvne sudove i igraju važnu ulogu u njihovoj fleksibilnosti.
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava holesterol i štiti krvne sudove.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem