RAZBIJANJE MITA O MAJČINSKOM INSTINKTU

14.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1505 | Autor: | 0

Mame i tate podjednako dobro prepoznaju plač svoje bebe


Francuski naučnici su otkrili su da mame i tate podjednako dobro mogu čuti plač svoje bebe, što teoriju o majčinskom instinktu baca u vodu.
Istraživači sa univerziteta u Sent-Etjenu su utvrdili da roditeljska sposobnost da identifikuju plač svog deteta zavisi od toga koliko je pojedini roditelj proveo vremena s bebom, a ne kojeg je roditelji pola.
Tim istraživača, kojeg je predvodio Nikolas Matevon, snimio je plač 29 novorođenih beba starosti između 58 i 153 dana, od kojih je 15 snimljeno u Francuskoj, a njih 14 u Demokratskoj Republici Kongo. Naučnici su se nadali da će im na Evropu i Afriku podeljeno istraživanje dati bolji uvid u to utiče li kultura na roditeljsku sposobnost da prepoznaju plač svog deteta.
Roditeljima dece puštani su snimci petoro dece, od kojih je jedno bilo njihovo, a oni su morali da prepoznaju na kom se snimku nalazi njihovo dete. Čak 90 posto vremena roditelji su mogli sa sigurnošću da utvrde koje je dete njihovo.
Ono što je zanimljivo jeste da su majke pogađale u 98 posto slučajeva, a očevi koji su sa svojom decom provodili ne manje od četiri sata dnevno pogađali su u 90 posto slučajeva.
Kako su ranije sprovedena istraživanja utvrdila postojanje 'majčinskog instinkta', ovo novo istraživanje pobilo je tu teoriju dokazavši da je od svega najvažnije koliko roditelj provodi vremena sa svojim detetom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem