AKO NISI MRŠAVA, ONDA SI RUŽNA

14.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2064 | Autor: | 0

Ekstremno mršavljenje s ekstremnim ciljem gospodari društvenim mrežamaGladovanje je samo osećaj! Hrana je djavo! I samo će te jedan korak više približiti tome da izgledaš kao debela svinja.... Baš te i slične "motivacijske" poruke šire se društvenim mrežama i, nažalost, inspiracija su mladim devojkama u samo jednom cilju – da budu što tanje.
Fotografije koje prikazuju preterano mršave devojke s vidljivim kosturom, uvučenim trbuhom, nožnim zglobovima koji se mogu obuhvatiti sa dva prsta, ali i razne poruke koje treba da gladne odvrate od hrane deo su, sada već, pokreta Thinspiration ili skraćeno Thinspo.
Dovoljno je da se samo ukuca na internetu i otvoriće se na stotine raznih blogova, albuma, stranica... na kojima se promoviše "thin" ili jako mršav način života.
Pažljivi posmatrač, posebno onaj ko je izlečen od anoreksije ili bulimije, može prepoznati simptome kod devojaka koje teže ekstremnoj mršavosti.
Hrana se krije, potajno baca, a na povratku iz škole ili izlaska devojke odmah obaveste svoje najbliže da su baš pojele pizzu, kolač i sladoled. One se često "tuširaju" danju i provode dosta vremena u kupatilu, a zapravo u to vreme izbacuju hranu iz sebe dok vodom tuša prikrivaju zvukove povraćanja.
To nije sve jer uzimaju i različite energetske proizvode koji imaju funkciju "dizanja", tj. davanja snage.
Kako bi se doskočilo poplavi saveta i poruka thinspiration, servisi poput Instagrama i Tumblra početkom 2012. godine zabranili su sadržaje koji veličaju mršavost.
Pomoći devojkama s poremećajem u ishrani teško je ako one sami to ne žele. Zvona koja zvone na uzbunu su sledeći simptomi: bledilo, podočnjaci, teško jutarnje buđenje, odnosno mamurluk, propadanje zuba koji potamne, izostanak menstruacije, gubljenje koštane mase, ispadanje kose, bele i žute mrlje na noktima...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem