U KOSI JE DOKAZ OBOLELOG SRCA

14.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2535 | Autor: | 0

Viši nivo kortizola pronadjen kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima


Istraživači sa Univerziteta Vestern Ontario dali su, pomoću bioloških markera, prvi direktan dokaz da hronični stres igra važnu ulogu u srčanom napadu.
Faktori stresa kao što su posao, bračni i finansijski problemi povezani su sa povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt. Ali, do sada nije bio poznat ni jedan biološki marker za merenje hroničnog stresa.
Gideon Koren i Sten Van Um razvili su metodu za merenje nivoa kortizola u kosi koja pruža informacije o nivou stresa u mesecima pre akutnog događaja, kao što je srčani udar. Istraživanje je objavljeno u časopisu Stres.
Kortizol se smatra hormonom stresa. Njegova sekrecija je povećana u vreme stresa. Nivo kortizola se meri u serumu, urinu i pljuvačci, ali te vrednosti pokazuju nivo stresa u vreme merenja, a ne na neko duže vreme.
- Intuitivno znamo da stres nije dobar za nas, ali to nije lako izmeriti - objašnjava Koren.
- Znamo da u proseku, kosa raste jedan centimetar za mesec dana, pa ako se uzme uzorak kose 6 cm dužine, možemo odrediti i nivo stresa za šest meseci merenjem nivoa kortizola u kosi.
U istraživanju, uzorci kose dužine 3 cm prikupljeni su od 56 odraslih osoba koje su bile primljene u Medicinski centar u Kfar-Sabi, u Izraelu, a bolovale su od srčanih bolesti. Kontrolna grupa se sastojala od 56 muškaraca koji su bili hospitalizovani zbog drugih bolesti, kojima je takođe uzimana kosa za analizu. U odnosu na kontrolnu grupu.

Viši nivo kortizola u kosi bio je kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.
- Stres je ozbiljan deo savremenog života koji utiče na mnoge oblasti zdravlja i života - kaže Koren.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem