ANTIBIOTICIMA PROTIV BOLA U LEĐIMA

14.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2042 | Autor: | 0

Ako stigne do oštećene kičme, bakterija Propionibacterium acnes izaziva upaluPodaci iz Velike Britanije pokazuju da je svakog dana u godini najmanje jedan odsto radno sposobnih na Ostrvu na bolovanju zbog bolova u krstima. Njihovo lečenje, razgovore sa psiholozima i skupe operacije pokriva država i to je košta svake godine oko 140 miliona funti, piše Gardijan.
Injekcija za tamošnju ekonomiju, ali i olakšanje za milione širom sveta, mogao bi biti lek protiv sasvim obične bakterije Propionibacterium acnes, koja se prema novom istraživanju može naći baš u donjem delu kičme. Naučnici tvrde da je ona uzrok problema kod 40 odsto pacijenata.
- Ovo je neverovatno otkriće, dostojno Nobelove nagrade. Ovde govorimo o tome da će biti moguće zameniti polovinu komplikovanih operacija leđa običnim antibioticima - rekao je hirurg Piter Hamlin iz Univerzitetske bolnice u Londonu.
Tim sa Univerziteta Južne Danske otkrio je da ta bakterija, koja obično živi u anaerobnim uslovima, u folikulima kose ili kod korena zuba može stići do krvotoka i „preseliti“ se između dislociranih diskusa, gde stvara upalni proces. Kako se navodi u istraživanju, bakterija ne predstavlja nikakvu pretnju kada cirkuliše kroz telo, osim u slučaju kada stigne do već „pomerenih“ delova kičme. Tamo joj uslovi odgovaraju, ona buja i oslobađa propionsku kiselinu koja dovodi do iritacije nerava, pa čak i do mikrofraktura kičmenih pršljenova.
Dugotrajna terapija uobičajenim antibioticima u roku od tri meseca potpuno uništava bakterije i oslobađa pacijente bolova, tvrde naučnici, kojima su u testiranju pomogle osobe koji su imale problema sa leđima duže od šest meseci.
Lekovi se moraju koristiti u dužem periodu, jer je dotok krvi u diskuse slab, što je i glavna mana ovog tretmana - predstavlja dodatni podstrek jednom od gorućih problema današnjice - rezistentnosti na antibiotike.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem