RADIKALNA INTERVENCIJA U IME ZDRAVLJA

14.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1161 | Autor: | 0

Andjelina Džoli odstranila dojke zbog opasnosti od raka


Glumica je bila zdrava, ali odluku o dvostrukoj mastektomiji, to jest odstranjenju dojki, donela je nakon što je saznala da je nosilac BRCA 1 gena koji kod žena povećava rizik od raka dojke i jajnika. Šanse da oboli od raka dojke bile su 87 posto, a njenoj odluci o mastektomiji doprinela je i sudbina njene majke Maršelin Bertrand, koja je u 56. godini umrla od raka jajnika.
- Doktori su rekli da mi je rizik od dobijanja raka jajnika 50 posto iako je to drugačije kod svake žene. Nakon što sam saznala kakva je moja situacija, odlučila sam sa rizik smanjim na minimum. Donela sam odluku o dvostrukoj mastektomiji. Operacija jajnika je i složenija - napisala je Andjelina Džoli (37) u kolumni za New York Times i otkrila da je 27. aprila završila sa svim medicinskim postupcima koji su uključivali i mastektomiju. Kompletan proces je trajao je tri meseca.
- Celo to vreme trudila sam se da ovu odluku držim što dalje od javnosti i usredsredim se na posao - otkrila je.
Operacija je bila uspešna, a lekari kažu da joj se rizik za dobijanje raka dojke smanjio na samo pet posto.
Andjelina je s procesom mastektomije započela 2. februara. Dve nedelje posle priprema, obaveljna je velika operacija koja je trajala osam sati, a nekoliko dana posle nastavila je s normalnim životom. Devet nedelja kasnije bila je na finalnoj rekonstrukciji grudi i tada su joj ugrađeni implantanti.
- Sve sam ovo ispričala kako bih drugim ženama iskreno rekla da odluka o mastektomiji nije laka, ali sad sam srećna što sam tako odlučila. Moja deca ne treba da se boje da će me izgubiti zbog raka dojke - rekla je Andjelina. Glumici je u svemu velika podrška bio partner Bred Pit (49) i njihova deca Medoks(11), Paks(9), Zahara (8), Šiloh (6) i četvorogodišnji blizanci Knoks i Vivien.
- Ohrabrujuće je da to što oni vide ne smatraju neprijatnim. Vide samo male ožiljke i to je to. Sve ostalo je isto kao i pre. Znaju da ih volim i da bih sve učinila da s njima mogu biti što duže - rekla je ona i dodala da je srećna što pored sebe ima partnera kao što je Bred jer je pun ljubavi i podrške.
- Za svaku ženu koja prolazi kroz sve ovo, jako je bitno da imate nekoga pored sebe. Bred je pored mene bio kroz svaki minut operacije - pohvalila ga je glumica.
Andjelina tvrdi da se sada ne oseća ništa manje ženstvenom.
- Osećam se još moćnijom jer sam se odlučila da napravim ovo. Svakoj ženi koja će ovo pročitati želim da dam do znanja da ima mogućnost da bira. Želim da ohrabrim svaku ženu koja se dvoumi da li će napraviti mastektomiju. Tražite informacije i raspitajte se kod medicinskih stručnjaka koji vam pri tome mogu pomoći - zaključila je glumica.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem