VODA IZ SLAVINE KRIVAC ZA ALERGIJE

13.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4203 | Autor: | 0

Hlor iz česmovače slabi toleranciju na neke vrste hraneHlor u vodi iz slavine možda je krivac za sve veći broj alergija na hranu, tvrdi se u najnovijoj studiji univerziteta Albert Ajnštajn.
Naime, hemikalije koje se koriste za prečišćavanje pitke vode, a nalaze se i u nekim predmetima u domaćinstvu i pesticidima, mogu da oslabe toleranciju na neke vrste hrane. Istraživači su otkrili da osobe sa visokim nivoima dihlorofenola u urinu, odnosno hemijskog nusproizvoda hlora, imaju 80 odsto veću verovatnoću da budu alergične na hranu.
Poslednjih godina raste broj alergičnih na hranu, posebno u razvijenom svetu, a procena je da čak 4 odsto dece ima alergiju na neku vrstu hrane. To se prvenstveno odnosi na crevne alergije povezane sa kravljim mlekom, pšenicom, sojom, jajima, celerom, kivijem, ali i drugim vrstama voća i povrća.
U najboljem slučaju reakcija je crvenilo kože ili osip, a ponekad alergija može da ugrozi život kada dođe do anafilaktičkog šoka. Zato je važno utvrditi šta sve može da bude okidač za netoleranciju na hranu.
U istraživanju je učestvovalo 2.211 odraslih kojima je kontrolisan urin na različite hemikalije. Kod 411 je utvrđeno da imaju alergiju na hranu, dok je 1.016 imalo alergiju na materije iz okoline.
Među alergičnima na hranu nepobitno je utvrđena povećan nivo dihlorofenola. Stručnjaci ističu da izvor osetljivosti uz vodu iz česme, mogu da budu i proizvodi za domaćinstvo impregnirani trihlozanom koji remeti rad endokrinog sistema, ali i antibakterijske materije koje se nalaze u ružu za usne, pasti za zube i tonicima za čišćenje lica, jer se one mogu pretvoriti u dihlorofen.
Naučnici su dokazali i da pesticidi i sredstva protiv insekata koja se upotrebljavaju u domaćinstvu, takođe, doprinose porastu alergija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem