ŠTA NAM RADE HORMONI STRESA

26.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3130 | Autor: | 0

Dižu pritisak, sužavaju zenice i čine da pobegnemo sa lica mesta


Zahvaljujući radu nervnog simpatičkog sistema reakcije na stres kod svakog su specifične, zbog čega će jedni u stresnim situacijama biti otresiti i izbacivati negativnu energiju iz sebe, a drugi ćutati dok ne "puknu". Iza psihičkih i fizičkih reakcija na stres stoji niz telesnih hormona, među kojima su najvažniji kortizol, adrenalin i noradrenalin, piše Huffington Post. A kako oni zaista deluju?

Adrenalin
Epinefrin ili adrenalin je hormon kojeg luče nadbubrežne žlezde nakon prijema signala iz mozga da je u opasnoj, stresnoj ili uzbudljivoj situaciji, na koju treba pripremiti telo.
Adrenalin je zajedno s noradrenalinom odgovoran za trenutne reakcije u vreme stresa, a odgovoran je za fright-fight-flight učinak (strah-borba-beg). On povećava dotok krvi u srce, srčani minutni volumen, ali i uopšteno energiju. Mehanizam adrenalina u telu razvio se paralelno s evolucijom kako bi ljude zaštitio od opasnosti koje im ugrožavaju život.

Kortizol
Ovaj steroidni hormon nastaje u kori nadbubrežne žlezde, a nastaje kao rezultat stresa. On pomaže u održanju ravnoteže između količine tečnosti u telu i krvnog pritiska, a u optimalnim količinama kortizol je nužan da bismo preživeli. Ipak, kao posledica hroničnog stresa kortizol ima mnoštvo negativnih efekata, kao što je potiskivanje imuniteta, povećanje nivoa šećera u krvi, smanjenje libida, ali i nastanak malignih bolesti.

Noradrenalin
Prethodi adrenalinu, a prenosna je supstanca u nervnom sistemu. Zahvaljujući noradrenalinu dolazi do aktivacije mozga, povećanja koncentracije i pažnje, suženja krvnih sudova i proširenja zenica. Noradrenilin je bitan i u mirnim stanjima, jer reguliše san i raspoloženje, pa prirodno povećanje tog hormona u krvi može biti znak bolesti nadbubrežnih žlezda.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem