IGRANJE TETRISA POMAŽE "LENJOM" OKU

25.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1977 | Autor: | 0

Posmatranje figurca koje padaju, uz pomoć specijalnih naočara, primorava oči da rade zajedno


Kanadski lekari otkrili su inovativan način za lečenje "lenjog" oka (slabovidnost ili ambliopija), a to je igranje popularne videoigre Tetris. Tim istraživača sa Univerziteta Mek Gil otkrio je da ova igrica pomaže u "treniranju" očiju da rade zajedno.
U eksperimentu sprovedenom na odraslim osobama otkriveno je da je ova metoda efikasnija od uobičajenog povezivanja zdravog oka kako bi se pojačalo korišćenje slabijeg. Istraživači sada žele da provere da li će metoda biti jednako uspešna i kod dece.
Smatra se da najmanje jedno od 50 dece boluje od ambliopije. Poremećaj nastaje kada se jedno oko ne razvije na pravi način, a često se uz njega pojavljuje i razrokost, odnosno oči počnu gledati u različitim smerovima.
Bez lečenja to može izazvati trajni gubitak vida na slabijem oku i lekari pokušavaju da intervenisati što pre.
Robert Hes (na slici sa pacijentom) i njegove kolege istražiti su drugačiji i lakši pristup lečenju. Pomoću specijalnih video naočara pokušali su da nateraju oba oka da rade zajedno. Grupa dobrovoljaca sa ambliopijom nosila je naočale po jedan sat dnevno, za vreme igranja Tetrisa, tokom dve sedmice. Zahvaljujući naočarima, jedno oko je moglo da vidi samo elemente koji padaju, dok je drugo pratilo kako se oni slažu na dnu ekrana. Druga grupa dobrovoljaca podvrgnuta je uobičajenoj metodi lečenja. Nakon dve nedelje, prva grupa je pokazala znatno poboljšanje vida u odnosu na drugu.

Naučnici kažu da bi se u ovoj metodi mogle koristiti i druge igre, ne samo Tetris. Bitno je samo oči naterati da rade zajedno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem