KOLIKE DOLAZE IZ GLAVE

24.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 730 | Autor: | 0

Šta se zapravo događa s bebama kad vrište zbog stomačnih grčeva?


Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Journal of the American Medical Association pokazala su da je šansa da će deca koja imaju migrene imati i kolike gotovo sedam puta veća u odnosu na bebe koje nemaju migrenu.
'Poznato je da se migrene mogu pojaviti istovremeno s bolovima u crevima u detinjstvu', kaže autor istraživanja dr Luigi Titomanlio, vodja klinike za dečje migrene i neurovaskularne bolesti u bolnici APHP Robert Debre u Parizu. Ovu pojavu je nazvao trbušnim migrenama.
'Naši rezultati pokazuju da kolike kod beba mogu predstavljati oblik migrene sa specifičnom dobnom ekspresijom', kaže Titomanlio.
'Kako dete koje je imalo kolike postaje starije, veća je verovatnoća da će imati migrene', dodaje on. Prema njihovim projekcijama, kolike u detinjstvu rizik su za migrene u tinejdžerskom dobu.
Kolike pogađaju svako peto dete. Bebe koje muče grčevi plaču više od tri sata dnevno, obično u isto vreme tokom dana, što prosečno traje oko tri nedelje. Uzrok se ne zna, ali obično se stvari poboljšaju nakon što beba navrši 12 nedelja.
Kad bebe koje muče kolike plaču, stomak im često izgleda otečeno, a nogice privlače trbuhu. Ti simptomi upućuju na probavni sistem, ali tretmani usmereni na njihovo ublažavanje nisu baš uspešni.
Migrene su čest uzrok glavobolje kod dece, navodi se u ovom istraživanju. Drugi tip glavobolje je tenzijska glavobolja, a za decu koju muči takva vrsta glavobolje veruje se da su osetljivija na bol.

U poslednje istraživanje je bilo uključeno više od 200 dece između šest i 18 godina kojima je dijagnostifikovana migrenska glavobolja. Učestvovalo je i 120 dece s tenzijskom glavoboljom, kao i 471 dete koje je lečeno zbog manjih trauma.
Otkriveno je da je gotovo 73 posto dece s migrenama imalo i kolike, dok je samo 26 posto onih bez migrene imalo kolike. Nije otkrivena povezanost tenzijske glavobolje i kolika. Mehanizam koji stoji iza kolika i migrene još nije otkriven, tako da su potrebna daljnja istraživanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem