POMFRIT, IPAK, NIJE TOLIKO NEZDRAV

11.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4085 | Autor: | 0

Anatemisani obrok, uz pravilnu pripremu, upija samo 5 posto ulja


Za sve ljubitelje pomfrita iz Napulja stižu sjajne vesti – ako se ispravno pripreme, popularni prženi krompirići nisu uopšte loši za zdravlje.
Naučnici sa Univerziteta u Napulju su, sa kolegama iz škole za profesionalne kuvare Dolce & Salato, sproveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi, prenosi italijanska La Stampa.
Istraživanje je sprovedeno u dve faze. Tokom prve praćena je apsorpcija ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja, pri čemu je otkriveno da su tikvice i patlidžani upili 30 posto ulja, a krompiri i testo (za pripremu tzv. napuljske pizze) upijali su samo pet posto, jednako koliko se može naći u tanjiru špageta s uljem i belim lukom.
'Osnovno pravilo koje treba znati je da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i smanjuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno deltovoran u tome. Ali mora se paziti ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava', rekao je profesor Vincenzo Fogliano koji je vodio eksperiment.
U drugoj su fazi testa da bi se izbegla apsorpcija ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smeli prethodno biti prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Uz primenu ovih pravila, krompirići i pizze su upijali vrlo male količine ulja.
'Moram reći da su dokazi potkrepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim stvarima, nego i produbljuje naše znanje o metodama kuvanja i hemijskim reakcijama – u posudi za kuvanje, na tanjiru i u našem telu', dodao je italijanski kuvar Giuseppe Daddio koji je učestvovao u istraživanju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem