ŠTA RADI JUTARNJA CIGARETA?

10.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1187 | Autor: | 0

Rizik od raka pluća i usne šupljine znatno veći ako se cigreta zapali odmah nakon budjenja


Osobe koje zapale cigaretu čim se probude, bez prethodnog izimanja doručka, imaju najveći rizik od nastanka raka pluća i usne šupljine.
Američki naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 2000 odraslih osoba. Svi učesnici su bili pušači, koji su nakon što je uzet uzorak njihove krvi, odgovarali na pitanja o životnim navikama, ali i navikama u vezi pušenja.
Rezultati su pokazali da čak 32% učesnika prvu cigaretu zapale unutar 5 minuta od buđenja. Njih 31% je prvu cigaretu zapalilo unutar 6 do 30 minuta, 18% je zapalilo unutar 31 do 60 minuta. Samo 19% njih je pričekalo barem 1 sat da zapale prvu cigaretu.
Oni koji su zapalili cigaretu odmah nakon buđenja, imali su najviši nivo nusprodukata otrovnih materija iz cigareta u krvi. Naučnici su ustanovili da je ovo naročito štetno za starije osobe.
"Najviše štetnih jedinjenja je bilo u krvi onih koji prvu cigaretu pale odmah nakon buđenja", rekao je za EverydayHealth prof. Steven Branstetter.
Naučnici objašnjavaju da osobe koje prvu cigaretu zapale tako rano, uvlače dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju, što može uzrokovati rak usne šupljine i pluća.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem