ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O ČIPSU

10.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3960 | Autor: | 0

Ko pojede kesicu ove grickalice svakog dana za godinu popije dnevno 5 litara ulja


Uprkos saznanjima o nezdravom delovanju čipsa na organizam, neka istraživanja pokazuju da ga skoro trećina odraslih jede svakodnevno, dok dve trećine dece uživa u toj grickalici nekoliko puta nedeljno, pokazalo je istraživanje britanske firme YouGov. Ustanovljeno je da kesica čipsa na dan znači na godinu dana unos čak pet litara ulja. Problem nije samo u masnoćama, već i u udelu soli i šećera u popularnom čipsu, piše Daily Mail.
Autor knjige "Sol, šećer, masnoća: Kako su nas na to navukli prehrambeni divovi" Michael Moss tvrdi da je čips dizajniran da bi bio ukusan, ali i da izaziva zavisnost.
Izrazito slan ukus čipsa koji se oseti već prvim stavljanjem u usta, i osećaj sitosti od masnoća u njemu do mozga dolaze kroz živac trigeminus, a upravo takva kombinacija masnoća, soli i šećera čini trio za kojim naš mozak žudi.
- Kultura jedenja čipsa doprinela je epidemiji hipertenzije, gojaznosti i srčanih bolesti. Nije problem povremeno pojesti čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno treba da se zapitaju šta time čine svom zdravlju - rekao je dr Darius Mozzaffarian sa Univerziteta Harvard.
On je objasnio da jedenje čipsa utiče na normalne nivoe insulina i glukoze, i zbog toga se ubrzo nakon uzimanja osećamo još gladnije.
Britanska istraživanja otkrivaju i da trudnice koje jedu veće količine čipsa i drugih grickalica mogu štetiti zdravlju svog deteta jednako kao i žene koje puše u trudnoći.

Posledice na razvoj fetusa javljaju se zbog prisutnosti toksičnih hemikalija u čipsu, akrilamidu. On može da utiče na nižu porođajnu težinu, manji opseg glave i slabiji razvoj mozga kod bebe.
Jedenje čipsa uteče i na područja mozga povezana sa spavanjem i odmorom, a ako se čips jede redovno, javljaju se simptomi "odvikavanja". Zbog njih dolazi do poremećaja u pažnji i koncentraciji, utvrdjeno je ovim istraživanjem časopisa Plus One.
Takođe, postoje dokazi da čips sadrži kancerogena jedinjenja nastale prženjem u masnoći na visokim temperaturama, pa redovito uzimanje povećava rizik od malignih oboljenja kod odraslih.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem