FILTER NA CIGARETAMA DOPRINOSI ŠIRENJU RAKA PO ČITAVOM TELU

09.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3709 | Autor: | 0

Pod istim rizikom su i nepušači koji često borave u zadimljenim prostorijamaPredsednik onkologije na Medicinskom fakultetu u Erciyesu (ERU) prof. dr Metin Ozkan (na slici) je istakao da cigarete s filterom ne štite od raka, kao što se tvrdi, nego doprinosi njegovom širenju i na druge organe u telu.
"Cigarete bez filtera izazivaju rak epidermoid koji se, uglavnom, koncentriše na jednom mestu dok cigarete sa filterom izazivaju rak adeno koji se širi po čitavom telu", kazao je Ozkan i dodao da su "prethodnih godina učestalije bile vrste raka izazvane korišćenjem cigareta bez filtera, dok su poslednjih godina mnogo učestalije vrste raka koje izazivaju cigarete sa filterom".
“Tako se kod raka koji izaziva katran najviše pojavljuje vrsta raka epidermoid, dok prilikom korišćenja cigareta sa filterom, nitriti najviše izazivaju rak adeno. Kada sam, pre 10 godina, počeo da se bavim onkologijom, tada je u oko 70 posto slučajeva oboljenja bio prisutan rak epidermoid, a rak adeno oko 30 posto. Sada je rak adeno prisutan u oko 80 posto, a rak epidermoid u oko 20 posto oboljenja raka”, kazao je Ozkan.
On je istakao i da su nepušači u velikoj opasnosti od raka ako dugo vremena provode u prisustvu pušača.
"Čak i nepušaći se nalaze u velikoj opasnosti kada su u blizini pušača. Posebno ako provode duže vremena u prostorijama gde se mnogo puši", kazao je Ozkan. Napomenuo je da je i nargila štetna kao i cigarete, jer su i u njoj nalaze velike količine katrana i raznih kancerogenih materija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem