RUZMARIN JAČA MENTALNU ARITMETIKU

09.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3343 | Autor: | 0

Miris omiljenog začina poboljšava koncentraciju i pamćenje


Šekspirova tvrdnja da je ruzmarin dobar za sećanje dobila je naučnu potvrdu. Stručnjaci univerziteta Njukastl otkrili su da mirisanje sveže biljke ali i eteričnog ulja ruzmarina može da pomogne pacijentima koji imaju probleme sa pamćenjem, prenosi Daily Mail. Takodje, miris ruzmarina pojačava pažnju za 75 posto. Naučici su testirali sposobnost pamćenja ispitanika koji su prethodno bili izloženi mirisu ruzmarina, kao i onih koji ga nisu mirisali. Grupa koja je mirisala eterično ulje ove lekovite biljke imala je od 60 do 75 posto bolje rezultate na testovima, što dokazujenjegov stimulativni.
- Ruzmarin dokazano poboljšava tzv. mentalnu aritmetiku koja je ključna za svakodnevno funkcionisanje i pamćenje detalja poput rođendana ili uzimanja lekova u određeno vreme - rekao je vodja istraživanja dr Mark Moss.
Analiza krvi dobrovoljaca pokazala je da ruzmarin ima učinak na pamćenje zahvaljujući jedinjenju 1,8 cineol koje deluje na brojne biohemijske sisteme. Hemijska jedinjenja dalje stimulišu mirisni nerv u nosu i preko njega direktno rad mozga, objašnjavaju stručnjaci koji veruju da se ruzarin može koristiti i u terapiji protiv senilnosti kod starijih ljudi.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem