BUBREZI NE VOLE ANALGETIKE

08.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4256 | Autor: | 0

Šteta naneta ovim organima ne može se ispraviti


Bubrezi regulišu krvni pritisak, ravnotežu vode i elektrolita, eliminišu štetne materije iz organizma. Svakih 45 minuta profiltriraju pet litara vode sadržane u krvi, a zdravo telo može svaka 24 sata da izbaci oko dve litre otpadnih materija u obliku urina. Ovu prirodnu detoksikaciju možete ozbiljno narušiti na najmanje četiri načina.
Ako imate na umu sve važne funkcije bubrega i činjenicu da se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, korigirajte ove navike!

1. Dugotrajno korišćenje tableta protiv bolova
Dugotrajno korišćenje tableta protiv bolova, posebno u većim količinama, štetno deluje na tkivo i strukturu bubrega. I lekovi koji se dobijaju na recept i oni bez recepta mogu da utiču na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Najopasniji su nesteriodni protivupalni lekovi koji se koriste za lečenje bolova i povišene temperature.
Između jedan i tri posto novih slučajeva hroničnog otkazivanja bubrega godišnje može biti izazvano zloupotrebom lekova protiv bolova. Slično delovanje mogu imati i neki lekovi protiv visokog pritiska.

2. Cigarete
Negativan uticaj cigareta na pluća i srce već je poznat, ali istraživanja pokazuju da su pušači skloniji belančevinama u urinu, što je znak oštećenja bubrega. Sklonost cigaretama takodje pogoršava dijabetes i visoki pritisak, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega.

3. Ishrana bogata šećerom
Previše šećera vodi zdravstvenim problemima, poput dijabetesa i gojaznosti, a to su rizični faktori za bolest bubrega. Smanjite unos šećera i smanjićete rizik od ovih oboljenja.

4. Previše soli
Puno slane hrane može povisiti krvni pritisak, koji zatim oštećuje bubrege i, s vremenom, može dovesti do otkazivanja bubrega. Dok uobičajena američka ishrana sadrži oko 3.300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2.300 mg, dakle oko kašičicu soli. Oni s visokim pritiskom i bolesnim bubrezima moraju još da smanje unos – dovoljno je oko 1.500 mg dnevno. Za početak, najbolje je smanjiti unos prerađene hrane i što manje posezanje za slanikom!

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net