CRVENI DIJAMANT U SRBIJI

08.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 5470 | Autor: | 0

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša planira da ove godine proizvede dva i po miliona sadnica bobica godžija i da svoj uspeh podeli sa svima koji žele da radeLjubiša Jovanović jedan je od onih Srba koji dokazuju koliko smo dovitljiv narod. Iako nije imao ni svoje parče zemlje, ni mnogo novca, ovaj sposoban čovek iz okoline Niša uspeo je da napravi sopstvene sadnice biljke sa dalekog Tibeta. Ove sezone planira proizvodnju i do nekoliko miliona sadnica…
- Sve je počelo prošle godine kada sam svoje sinove, apsolvente agronomije voćarstva, zamolio da mi na internetu nađu desetak biljaka koje su pogodne za organsku proizvodnju, koje se kod nas ne gaje, a koje se u Evropi koriste. Sinovi su mi predložili godži bobice za koje je dokazano da su jedan od najvećih izvora antioksidanasa i jedna od pet najlekovitijih biljaka na svetu. Iako postoje biljke koje imaju više antioksidanasa od godžija, nijedna od njih nema tako izbalansiran sastav - priča Ljubiša.
U porodici Jovanović saznali su da je drugi naziv ove biljke Wolfberry, ili po mandarinskom imenu Gou qi zi (vuk - energija - bobica ili vučja bobica). Međutim, pre nego što se opredelio za godži bobice Ljubiša je morao da se raspita kakav je teren potreban za njeno uzgajanje.
- Trebalo je da proverim da li imamo takvu zemlju i da li je klima slična kao u srednjoj Kini, gde ova biljka uspeva. Budući da smo mi bogomdana zemlja za voćarstvo, rešio sam da zasadim ove voćke. Važna odlika ove biljke je da je hibridna, već u četvrtom mesecu cveta, a već u petom rodi - konstatuje naš sagovornik.
Birao je gospodin Jovanović između semena iz čak tri oblasti Nemačke, Kine i Kanade. Pošto je ustanovio da je najbolje seme iz Kine, stratifikovao ga je i tako proizveo prvu sadnicu.
- Verovali ili ne, prve semenke posadio sam u dnevnoj sobi na jednom manjem panou i stiroporu (3x1 metar, debljine 12 santimetara) gde je stalo čak sedam hiljada biljaka - dodaje Ljubiša i nastavlja: - Potom sam ih, pošto su porasle oko 5 santimetara, preneo u plastenik. Trudim se da ih gajim organski, pa dodajem i supstrate, mešavinu đubriva i treseta, a ubacujem i zeolit koji ima veliku ulogu u poboljšanju zemljišta.
Ljubiša nema svoju zemlju, već je od jednog prijatelja uzeo veliki staklenik od hektar i po u Knjaževcu, gde će krajem februara početi proizvodnju milion sadnica. Međutim, cilj mu je, kaže, da proizvede dva i po miliona sadnica u toku ove godine. On sada nudi zainteresovanim kupcima sadnice na poček, a oni mogu da mu plate rodom od naredne godine. Interesovanje je, po rečima našeg sagovornika, ogromno:
- Prošle godine oko pet hiljada ljudi iz Srbije kupilo je po pet ili deset sadnica, ali od ovog maja kreće još veća proizvodnja, pa već imam oko hiljadu zainteresovanih gazdinstava koja čekaju svoje sadnice - pohvalio nam se Jovanović i kontatovao: - Moram da priznam da sam lepo zaradio baveći se godžijem. Prošle godine moji sinovi su išli da studiraju sa pedesetak evra, a sada svaki od njih ima i hiljadu puta više svoje ušteđevine. Uspeli smo za samo godinu dana, i sada je naša želja da podelimo uspeh sa celom Srbijom.

J. Đorgović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem