VEŠTAČKE AROME MOGU DA IZAZOVU KANCER

05.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4974 | Autor: | 0

Dodaci koji hranu daju miris i ukus dimljenja, crnog i zelenog čaja i kafe su najopasniji


Naučnici iz Johns Hopkins Kimmel Cancer Centera testirali su potencijalno štetno delovanje veštačkih aroma na DNK. Ustanovili su da arome dima, crnog i zelenog čaja i kafe aktiviraju najviši nivo s tumorom povezanog gena pod imenom p53. Ovaj gen p53 postaje aktivan u slučaju da dođe do oštećenja DNK. Tada on aktivira protein i ispravljanje oštećenja DNK. Što je oštećenje DNK veće, gen p53 je aktivniji.
'Ne znamo puno o hrani koju jedemo, ni kako ona utiče na naše telo', rekao je dr Scott Kern s Johns Hopkins University School of Medicine (na slici). 'Ali jasno je da biljke sadrže mnoge sastojke čiji je cilj da spreči ljude i životinje da ih pojedu. Na primer celuloza u stabljikama, gorki tanin u listovima i zrnevlju od kojeg pravimo kafu i čaj, a njihov uticaj treba uzeti u obzir', dodao je.
Dr Kern upozorava da ovo istraživanje ne pokazuje da treba da odmah prestanemo da pijemo čaj i kafu ili koristimo arome, ali ukazuje da su potrebna daljnja istraživanja. Naime, navedena hrana sadrži i korisne sastojke koji možda mogu poništiti štetno delovanje.
Istraživanje koje je finansirao National Institutes of Health's National Cancer Institute počelo je na Johns Hopkinsu pre godinu dana analizom Samuela Gilberta, koji je radio u laboratoriju prof. Kerna.
Koristeći test za aktivaciju gena p53, tj. uz pomoć fluorescentnog sastojka koji sija kad je gen aktiviran, naučnici su mešali razređene sastojke hrane s ljudskom ćelijama i gajili ih u laboratorijskim posudicama 18 sati.
Mereći i upoređujući aktivnost gena p53, uočili su da arome tečnog dima, crnog i zelenog čaja i kafe podstiču 30 puta veću aktivnost gena p53, što je slično delovanju hemoterapijskog leka etoposida.
I prethodna istraživanja na životinjama pokazala su da tečni dim izaziva oštećenje DNK. Zbog toga su naučnici hteli tačno da ustanove koji sastojci tečnog dima nanose najviše štete. Pirogalol i galna kiselina pokazali su se najgorim. Pirogalol, koji se obično nalazi u sušenoj hrani, nalazi se i u dimu cigarete, boji za kosu, kafi, kori hleba, prženom sladu i kakao prahu, pojašnjava prof. Kern. Galna kiselina, varijanata pirogalola, može se naći u čaju i kafi.
Tečni dim, koji se dobija kondenzacijom prirodnog dima, često se koristi za dobijanje arome sušenog mesa u kobasicama, drugom mesu i sojinim proizvodima za vegane.
Prirodni kondenzati dima dobijaju se hlađenjem/kondenzovanjem toplog i vlažnog dima nastalog paljenjem piljevine. Zatim dim prolazi kroz niz faza pročišćavanja. Na kraju ostaje pročišćen kondenzovan dim.
Druge arome, kao što je umak od ribe i školjki, tabasco, sojin umak, sojina pasta, Kim Chee, wasabi prah, dimljena paprika i umak od crnog pasulja imali su tek minimalan uticaj na aktivnost gena p53.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem