DIJABETES MI JE UNIŠTIO SRCE I BUBREGE

04.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 5880 | Autor: | 0

Kemal Monteno, čekajući poziv lekara za presađivanje bubrega, svakodnevno ide na dijalizu i ne gubi nadu

Sedokosi sarajevski kantautor sa zagrebačkom adresom, Kemal Monteno (64), nepopravljivi je optimista. Kad god ga pitate kako je, kao iz topa odgovara: „Odlično!“. A on dva puta nedeljno ide na trosatne dijalize, nalazi se na listi za transplantaciju bubrega, prošle godine ugrađen mu je trostruki bajpas na srcu, više od decenije je dijabetičar...
- Stvarano sam super, ne foliram. Skori su mi radili analizu krvi i rezultati su odlični - kaže Kemal Monteno, koji ne posustaje s poslom, peva, svira, komponuje, putuje iz grada u grad, iz države u državu.
Ni u najcrnjim trenucima nije gubio nadu, volju, borbenost:
- Dok god mogu, ja ću raditi i družiti se sa publikom. To mi daje neverovatnu snagu, to je moj najbolji lek. Kad stanem na scenu, a sa mnom zapeva raja, kao da dobijem krila.
Monteno je u zagrebačkom Kliničkom centru „Rebro“ na listi za transplantaciju bubrega. Kada se nađe odgovarajući donator, pozvaće ga kako bi mu obavili presađivanje bubrega. Kako reče, veruje ovoj zdravstvenoj ustanovi, jer stručnjaci koji na njoj rade, sa velikim uspehom obavljaju operacije. Strpljivo čeka, uveren da će sa novim bubregom biti još bolje.
- Poziv može da dođe sutra, može narednog meseca, ali ima ljudi koji čekaju i po petnaest do dvadeset godina. Kad se ukaže prilika, zvaće... Ne plašim se operacije. Kad do nje dođe, biću nedelju dana u bolnici, kako bi lekari nadgledali da li je organizam prihvatio novi organ, i ako sve bude kako se nadamo, nastaviću oporavak kod kuće još dve nedelje - priča legenda jugoslovenske muzičke scene i priseća se kako je saznao da će morati da dobije novi bubreg:

Iznenadna operacija

- Uoči pretprošlog novogodišnjeg dočeka, 31. decembra 2011. u Dubrovniku, naglo mi je pao šećer, pa sam morao u bolnicu. Lekari su mi tada rekli da su mi krvni sudovi zbog dijabetesa, sa kojim se ,družim, više od decenije, u vrlo lošem stanju. Ubrzo je usledila operacija srca. Kada sam se probudio, kao da ništa nije bilo. Iznenadio sam se videvši iznad kreveta nekakve boce. Tada su mi objasnili da moji bubrezi ne rade i da ću morati na dijalizu, kao i da mi je potrebna transplantacija. Međutim, trebalo je da prođe bar pola godine od operacije na srcu, pa da se nađem na listi. Tako je to, sve ima svoj tok. Dijalize su kao vežbanje u teretani - odležim nekoliko sati i bolje sam - šali se muzičar, koji kad nastupa van Zagreba, u većim bolnicama u regionu ugovara dijalizu.

Nisu mu naporna putovanja, ni višesatni nastupi. Ipak, posle operacije srca morao je da naprave višemesečnu pauzu u radu.

- Moram da pevam i zaradim, ne pada mi ništa s neba. Budem li ležao u krevetu, nema novca za život, pa ni za lečenje. Prošle godine šest meseci nisam zaradio žutu banku. Pa što da krijem, kad je tako?! Finansijski su mi pomogli menadžer Gane Pecikoza, moj jaran Zdravko Čolić, kao i još neki prijatelji. Hvala im, ima još dobrih ljudi. Neće oni da se zna i priča o tome, ali pomogli su mi. Nikada ja nisam imao ušteđevinu. Kakav štek za crne dane, pa nisam ja tip koji bi pare ostavljao sa strane! Uvek sam živeo tako - kad imam plaćam, kad nemam ćutim i pokušavam da zaradim. Nisam službenik koji će da dobije platu na kraju meseca, ili ako sam na bolovanju, da primim neki minimalac. Nema toga na estradi. Sviraj, pevaj, komponuj, pa ćeš moći da platiš račune, operaciju, lekove... Ni moja supruga Branka nema penziju, a i da je prima, verovatno bi mala bila, teško da bismo mogli da namirimo sve troškove.

Loše navike ne menjam

Iako ima ozbiljnih zdravstvenih problema Monteno se nije odrekao starih navika, pa i dalje pije kafu i puši.
- Slušam ja lekare šta mi savetuju, ali ipak nisam mnogo menjao stil života. Nije mi dozvoljeno slatko zbog šećera, slano zbog bubrega, ne smem voće zbog kalijuma... Kad odem na dijalizu, stavim kutiju cigareta pored sebe, a doktori se čude, pitaju šta je to, kako pušim kad mi je strogo zabranjeno… Kafa mi nije zabranjena, a uz nju uvek idu cigarete. Ne mogu da popijem kafu, a da ne zapalim. I dalje s guštom popijem čašu-dve crnog vina, koje mi lepo pročisti krvne sudove. Pre ću da popijem čašu vina nego šest litara čaja! - kaže Monteno, koji veliku podršku ima u svojoj porodici, supruzi Branki, sinu Đaniju, ćerki Adriani i unukama Lejli i Lori.

D. Dušanić

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem