BILJKAMA PROTIV KANCERA

04.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 57451 | Autor: | 0

Prva linija odbrane - graviola, kajsija, imela i maslačak


Svakih nekoliko godina neka biljka dospe u žižu interesovanja kao mogući prirodni borac protiv kancera. I pored niza istraživanja i veoma često dobrih rezultata, put do primene biljnih lekova je dugačak i često krajnje neizvesan. Dok se zvanična medicina ne pokrene, ukazujemo na top 4 biljke u borbi protiv kancera.

Graviola
Graviola se trenutno nalazi na vrhu spiska biljaka sa antikancerogenim dejstvom. Još uvek se malo zna o tome kakvu bi tačno ulogu graviola imala u prevenciji i lečenju raka. Ipak u prilog verovanju da može pomoći obolelima od kancera govore naučna istrazivanja u kojima je evidentirano da ona efikasno ubija ćelije raka i da je 10.000 puta jača od savremenih lekova koji se upotrebljavaju za hemoterapiju. Ali, za razliku od hemoterapije, graviola destruktivno deluje isključivo na maligne ćelije i ne ostavlja štetne posledice po organizam niti ima neželjene nuspojave. Naprotiv, ima i pozitivan učinak na imuni sistem.
Graviola (latinski naziv Annona muricata) je biljka koja prirodno nastanjuje predele Srednje i Južne Amerike, od juga Meksika preko Perua do Brazila. Odgovara joj tropska klima, a najmasovnije se uzgaja u Severnoj Americi i zapadnoj Africi. U Izraelu, na primer, drvo graviole može sasvim lepo da poraste, ali ipak nikada ne daje plodove.
Što se lečenja tiče, u upotrebi su svi delovi biljke - kora, listovi, plod i semenke.
U Amazoniji čaj od listova graviole upotrebljava se kao sredstvo za smirenje, protiv dijabetesa i kao lek za jetru.
U Indiji ga preporučuju za bolji san, protiv bolesti žuči, prehlade kao i za brže otrežnjenje pijanaca. U Africi ga koriste kao analgetik i često nalazi primenu u lečenju dečije groznice.
Danas je poznato da ova biljka povoljno deluje i na rad unutrašnjih organa, dobar je borac protiv gljivica, bakterija, parazita, ublažava depresivna stanja i umiruje nerve.
Dokle dosežu lekovita svojstva graviole i da li je ona zaista čudotvorna biljka budućnosti - pokazaće vreme.
Ipak, ukoliko nekada budete u prilici da sami sebi napravite sok od graviole vodite računo o tome da, pre nego što plod biljke stavite u blender, pažljivo odstranite sve semenke, jer su dosta toksične.

Imela
Imela se od davnina koristi kao lekovito sredstvo.
Najdelotvorniji sastavni delovi imele su njeni visco-toksini i lektini. Visco-toksini deluju najpre citolitički, tj. rastvaraju ćelijsku membranu tumorske ćelije i tako je razaraju. Lektini imele deluju sporije i prvenstveno citostatski, tj. oni usporavaju rast tumora. Značajnije delovanje lektina ogleda se u jačanju imunološkog sistema.
Imele belogoričnog drveća (npr. jabuke, jasena) imaju viši cito-toksični efekt od imela crnogorice (npr. jela, abies i bor, pinus), jer sadrže veću koncentraciju visco- toksina koji deluju toksički na ćelije tumora.
Zanimljivo je da imela leti sadrži više visco-toksina, dok je zimi znatno viši sadržaj lektina. To je razlog da se imela bere dva puta godišnje i rod pomeša, kako bi se optimalno iskoristila delotvornost ove biljke.
Među imelama postoje relevantne razlike u zavisnosti od različitih domaćina na kojima biljka raste. Tako su novija istraživanja potvrdila da su količine, sastavni delovi i sadržaji npr. imele sa hrasta i imele s jabuke potpuno različiti, što onda objašnjava različite načine delovanja imele s različitih domaćina.
Vrstu imele, prema njenom domaćinu i firmi proizvođaču, treba u pravilu ispitati za svakog pacijenta individualno.
Efekti imele koji se mogu očekivati u okviru terapije tumora:
- opšte jačanje odbrambenih mehanizama,
- protiv čestog osećaja groznice kod obolelih od tumora
- poboljšanje opšteg stanja i radne sposobnosti
- poboljšanje apetita i sna
- ublažavanje bolova kod tumora
- podsticanje rada koštane srži
- bolja podnošljivost hemoterapije
OSNOVNA RECEPTURA
Prah od osušene i usitnjene biljke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se s vodom ili u jelu. Ako se 1 kafena kašičica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobiće se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutru, a ostatak uveče pre spavanja. Ili 6 kafenih kašičica imele staviti u 6 dl hladne vode i pustiti da odstoje 6 do 8 sati. Nakon toga procediti. Piti tokom dana bez šećera.Jezgra koštice kajsije i šljive
U jezgrima koštica drugih nalazi se vitamin B17. Najveća koncentracija B17 vitamina je u gorkim bademima, u jezgrima koštica jabuke, kajsije, nektarine, kruške, šljive, trešnje, limuna, kupina, malina, jagoda itd. Nalazi se, takođe, u braon pirinču, prosu, lanu i mnogim tropskim biljkama, posebno tropskoj kasavi.
U molekulu vitamina B17 nalaze se dve jedinice šećera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobađa samo na mestu gde se nalazi maligna ćelija.
Malignoj ćeliji šećer je neophodan za rast i održavanje. Rak voli šećer, a cijanid u jezgru koštice (kajsije, šljive, jabuke i dr.) je okružen šećerom. Rak jede šećer i truje se cijanidom. Zato je jako važno da se ćelije raka navedu da jedu samo šećer sa cijanidom. Unošenje svakog drugog šećera u organizam za vreme lečenja treba eliminisati.


Maslačak
Novi hit u biljnoj terapiji kancera je korov svake bašte –maslačak. Marijan Jošt, hrvatski profesor genetike i jedan od najeminetnijih stručnjaka iz regiona, kaže da je pre izvesnog vremena došao do rezultata istraživanja sa Univerziteta Vindzor u Kanadi koja dokazuju da koren maslačka deluje antikancerogeno.
- Da sam znao ovo što sada znam, verovatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja koji su preminuli od raka danas bili živi. Godinama sam bio ljut na maslačak, tu jestivu korovsku biljku koja se nekontrolisano širila po mom travnjaku. Ali danas kada znam koliko je ta biljka dragocena, potpuno sam promenio mišljenje – kaže Jošt.
Više o iskustvu profesora Jošta više možete pročitati u 93. broju Magičnog bilja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem