PILULE ZA KONTRACEPCIJU MOGU BITI SMRTONOSNE

01.04.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3350 | Autor: | 0

Neke anti bebi pilule znatno povećavaju rizik od tromboze


Upotreba pilula za kontracepciju izazove blizu 2.500 slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka i 20 smrti godišnje u Francuskoj.
Nacionalna agencija za sigurnost lekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) sprovela je istraživanje koje povezuje pilule sa trombozom, odnosno krvnim ugrušcima. Krvni ugrušci mogu biti smrtonosni, jer izazivaju srčane i moždane udare, ukoliko dođu do srca ili mozga.
Pilule treće i četvrte generacije, izašle u poslednjih 20 godina, izazivaju 14 od 20 smrti godišnje. Za ostalih šest smrtnih slučajeva krive se pilule prve i druge generacije, piše Daily Telegraph.
Treća generacija pilula izašla je '90-ih godina prošlog veka, a četvrta je odobrena pre desetak godina. Obe generacije su trenutno pod istragom zbog slučaja 25-godišnje Marion Larat, koja je podnela tužbu, tvrdeći da ju je poslednja generacija pilula ostavila ozbiljno hendikepiranom nakon moždanog udara.
"Rizik od venske tromboembolije odnosi se na populaciju u celini. Nizak je, ali se godinama povećava kod svih žena, nevezano za to koriste li oralnu kontracepciju ili ne. Rizik je ipak veći za žene koje piju pilule treće i četvrte generacije, nego za one koje piju pilule prve i druge“, saopštili su iz ANSM.
U Francuskoj je upotreba kontraceptivnih pilula među najvećim na svetu. U 2011. godini gotovo 4,25 miliona žena su koristile pilule.
Nakon što se ministarstvo zdravlja odlučilo na strogu regulaciju recepata za pilule, prodaja treće i četvrte generacije je znatno opala. A hormonske pilule Dianette, pošto su nedavno povezane sa četiri smrtna slučaja, povučene su iz prodaje.
Evropska medicinska agencija, koja reguliše upotrebu lekova širom Evrope, najavila je da će sprovesti reviziju o sigurnosti ovog leka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem