JUNK FOOD ZAVISNOST

28.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 985 | Autor: | 0

Šećer, so i masti – ubitačno trojstvo



Junk food je zapravo legalizovana vrsta droge, upozorava Michael Moss, novinar The New York Timesa, koji je 3,5 godine istraživao kako velike firme uz pomoć soli, šećera i masti u hrani manipulišu potrošačima.Ta tri sastojka deluju na neuronske sklopove u mozgu slično kao i droga - stvaraju osećaj užitka, pa proizvođači ulažu mnogo da naučnici odrede tačne količine sastojaka koji će od potrošača stvoriti
zavisnike
Među ostalima, Moss je razgovarao s istraživačem tržišta Howardom Moscowitzem, koji opisuje stvaranje nove arome za piće Dr. Pepper. Pokazalo se da je firma ispitala na desetine formula arome kako bi se postigla ona razmera šećera u piću kojoj potrošači neće moći da odole. Moss je priznao i da je tokom istraživanja često teško mogao da odoli grickanju čipsa. Ova grickalica je bogata masnoćama koje imaju dvostruko više kalorija od šećera, ali za razliku od šećera, ne šalju poruku mozgu da je dosta hrane. Što je još gore, čips je ujedinio štetno trojstvo jer je bogat skrobom, koji se pretvara u šećer u dodiru s jezikom.
Jedan od primera za to kako se manipuliše kupcima je i jogurt. Kad su kupci počeli da kupuju nemasne jogurte, proizvođači su počeli da im dodaju šećer.
- Ako pogledate sastav jogurta, neki sadrže isti nivo šećera kao sladoled - kaže Moss. On objašnjava još neke primere i razloge zbog kojih potrošači nekim vrstama hrane ne mogu da odole i upozorava na neke zamke.
So uzbuđuje nepce i šalje poruku mozgu da treba jesti još. Šećer pobuđuje osećaj užitka. Postoje različite vrste šećera, pa i posebni šećeri koji se koriste u proizvodima za decu koji dodatno povećavaju osećaj užitka zbog hrane, a time i zavisnost, dok dete zdravije varijante izbegava.
Sve što volimo je preslatko, preslano ili prejakog ukusa. Prestanite da jedete neku vrstu hrane šest nedelja, nakon čega ćete, kada je ponovno kupite, verovatno zaključiti da je ono što ste kupovali i sa užitkom jeli preslano, preslatko ili prejakog ukusa.
Organska hrana ne mora nužno sadržati manje soli, šećera ili masti, proizvođači te hrane koncentrisani su na izbegavanje pesticida. Ako jedete organsko, nije sigurno da je i zdravije u ovom kontekstu.
Idite u kupovinu sa spiskom potrebnih namirnica. Trgovci nas mame stavljajući određene vrste proizvoda na kraj police ili odmah uz blagajnu. Držite se dela s voćem i povrćem i svežim mesom. Proizvodi s najvećim udelom soli, šećera i masti obično su u visini očiju. Radije birajte one koji su na najnižim ili najvišim policama jer osim što su zdraviji, često su i jeftiniji.
A ako primetite neki od ovih simptoma vreme je da u ishrani okrenete drugi list.
Znakovi zavisnosti:
Završite li često jedući višenego što ste planirali kad se dočepate određenih namirnica?
Nastavljate da jedete neke namirnice čak i ako više niste gladni?
Ponekad jedete dok vam ne bude zlo?
Zabrinete se kad u kući nemate određene vrste hrane, u stanju ste da se odmah obučete i usred noći krenute u potragu?
Ne možete da smanjite količine nekih namirnica u ishrani?
Jedete neke vrste hrane umesto da se posvetite sebi, da odvojite vreme za porodicu ili rekreaciju?
Imate problema s delotvornošću u školi ili na poslu zbog problema s nekim vrstama hrane i ishranom?
Nastojite da izbegnete profesionalne i društvene situacije u kojima će biti dostupne određene namirnice jer ne želite da drugi gledaju kako se prejedate?
Osećate promene raspoloženja kada smanjite određenu količinu hrane ili odlučite da je izbacite?
Nervozni ste, razdražljivi?
Depresivni ste, teskobni, gadite se sami sebi i osećate krivicu zbog prežderavanja?
Jedete sve više da biste se smirili i povećali užitak?
Anksiozni ste i imate neke telesne simptome zavisnosti?

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem