KAFA TOKOM VOŽNJE JE DOBAR IZBOR

27.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2947 | Autor: | 0

Održava koncentraciju i umanjuje rizik od saobraćajnih nesreća


Vozači koji dugo voze i tokom vožnji piju kafu ređe učestvuju u saobraćajnim nesrećama. Ovu tvrdnju izneli su australijski naučnici nakon posmatranja 530 vozača koji su nedavno učestvovali u saobraćajnim nesrećama i njih 517 koji nisu.
Oni su u obzir uzeli i ostale faktore kao što su godine starosti, količina sna, pređeni kilometri i doba dana. Vozači koji su pili kafu kako bi ostali budni imali su čak 63% manji rizik od nastanka saobraćajne nesreće.
Kafa i ostala pića koja sadrže kofein poboljšavaju koncentraciju i smanjuju osećaj umora, koji se često javlja tokom dugih vožnji, prenosi tim povodom British Medical Journal.
Ipak, naučnici ističu da kafa ne može zameniti kvalitetan san i savetuju šta da činite da biste bili koncentrisani tokom dugih vožnji:
Nikada ne vozite ako ste umorni.
Posle svaka 2 sata vožnje napravite pauzu od najmanje 15 minuta.
Izbegavajte vožnje tokom noći.
Ako vam tokom vožnje počinje da vam se spava, pronađite sigurno mesto gde ćete stati i odmoriti se.
Zapamtite da je jedini lek protiv pospanosti kvalitetan san.
Vodja istraživanja prof. Lisa Sharwood je izjavila da "duge vožnje mogu postati izuzetno opasne ako osoba nije kvalitetno spavala i psihički se pripremila za vožnju." Ona je dodala i da "još uvek istražujemo koji su najbolji načini da se odmorite u toku vožnje - spavanje, kafa ili šetnja."

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem