NOVA DIJETA OSVAJA SVET

26.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2993 | Autor: | 0

Brza dijeta nalaže post dva puta nedeljno


Poznati novinar i doktor Michael Mosley koncept nove dijete predstavio je još prošlog leta u svojoj emisiji Eat, Fast and Live Longer na BBC-u, tako da nije ni posebno čudno da su njegovi sledbenici jedva dočekali da savete pročitaju u novoj knjizi "The Fast diat" koja u Velikoj Britaniji i SAD-u ruši sve rekorde. Dijetu na sav glas hvale kritičari, a već je odštampano na hiljade kuvara. Ova dijeta, koju je Michael Mosley osmislio u saradnji s Mimi Spencer, poznatija je pod nazivom 5/2 dijeta što znači da je poželjno jesti normalno pet dana u nedelji, a preostala dva dana - postiti. Ali ne radi se o klasičnom postu, već su u tim danima dozvoljena dva obroka od 250-300 kalorija, ukupno oko 500 za žene i oko 600 za muškarce, čiji je ekvivalent dva jaja za doručak i riba kuvana na pari i povrće kao kasniji obrok. U tim je danima poželjno piti i puno čaja.
Kada je Mosley prvi puta sprovodio dijetu, u dane kad nije postio jeo je sasvim normalno, što znači da se nije prejedao iako je mogao. Rezultat je bio šest kilograma manje u pet nedelja, i bolja krvna slika i nivo holesterola.
Mosley je dijetu lansirao prošle godine kada je kamerom zabeležio svoje iskustvo. Smetalo mu je nekoliko kilograma viška, a nije se ni dobro osećao - imao je visok šećer i holesterol. Na dijetu ga je osim lošeg zdravstvenog stanja i umora nagnalo i to što mu je otac umro u 73. godini od dijabetesa, pa se uplašio da bi se sa svojih 55 i on uskoro mogao naći na njegovom putu.
Dijeta je izuzetno popularna među muškarcima koji mogu lako da je uklope u svoj dnevni ritam. Mosley tvrdi da se na ovoj dijeti ne trpi, ne muči i zbog nje ne pati društveni život, a idealna je i za parove koji vole neke stvari da rade zajedno...
The National Health Service je zbog pomame za knjigom na svojim je stranicama objavio upozorenje da "uprkos svojoj popularnosti, postoji puno nedoumica u vezi s naizmeničnim gladovanjem s obzirom na nedostatak dokaza o korisnosti za zdravlje i delotvornosti". Navodi se da su moguće i neke nuspojave poput neugodnog zadaha, nervoze, dehidriranja i iritabilnosti creva...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem