ASPIRINOM PROTIV MELANOMA

15.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1264 | Autor: | 0

Rizik od oboljevanja, kod dugotrajne primene, pada za oko 30 postoŽene koje redovno uzimaju aspirin imaju manje šanse da obole od melanoma, pokazuje istraživanje Univerziteta Stanford. Što više godina žene uzimaju aspirin, rizik za nastanak melanoma se više smanjuje, objavljeno je na interntet izdanju magazina Cancer.
'Mislimo da su naši rezultati vrlo uzbudljivi i da su oni dodatak rastućem broju dokaza koji ukazuju na to da aspirin ima antikancerogena svojstva', istakla je koautor istraživanja Jean Tang sa univerziteta Stanford.
Tang i njene kolege pomno su proučili podatke o 59.806 pripadnica bele rase koje su učestvovale u istraživanju Health Initiative. Žene su bile u dobu između 50 i 79 godina, a naučnici su odabrali žene bele kože jer su rizičnija grupa za oboljevanje od raka kože. Pokazalo se da one koje uzimaju aspirin imaju manji rizik od melanoma, i to za 21 posto. Žene koje su duže vreme uzimale aspirin imale su rizik manji za 30 posto.
'Aspirin deluje na upalne procese i smanjuje ih. Ćelije raka zbog upala rastu sve više i više, a i agresivnije su', pojasnila je Tang.
Već su mnoga ranija istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da se ne sme sve shvatati doslovno, odnosno da je aspirin ipak lek koji se sastoji od hemijskih sastojaka, a sasvim sigurno neki od njih mogu da nanesu štetu nekim organima u ljudskom telu.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem