MASLINA, BILJKA NAJSTARIJA

14.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2578 | Autor: | 0

Sve kultivisane masline su veće i sočnije od divljih


Još iz biblijskih vremena, maslina je bila simbol vere, jedinstva i mira. Postoje dokazi da se maslinovo ulje proizvodilo pre 6.000 godina u Carmelu u Izraelu.

Sve kultivisane masline su veće i sočnije od divljih, a nastale su upravo iz tih divljih vrsta koje su rasle na granici između Turske i Sirije, prenosi LiveScience.
Arheobotaničar iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Francuskoj, Gillaume Besnard izjavio je da verovatno bilo više koraka u kultivisanju maslina a sve je počelo u tadašnjem Levantu, odnosno današnjem Izraelu, Palestini, Jordanu, Libanonu i Siriji. “Postoje brojne sorte maslina, ali to je već pitanje druge, kasnije diverzifikacije.”
Kako bi razotkrili istoriju maslina, tim naučnika proučavao je uzorke s 1.263 divljih i 534 kultiviranih maslina s područja čitavog Mediterana. Analizirali su njihov genetski materijal. “DNK hloroplasta prenosi se s jednog stabla na njegove potomke pa tako možemo otkriti promene biljke s obzirom na njeno poreklo”, rekao je Besnard.
Naučnici su rekonstruisali genetsko stablo kako bi saznali kako se biljka proširila. Pokazalo se da je malo voće gorkog ukusa iz kojeg je nastala današnja veća, uljem bogata maslina prvobitno raslo na granici između Turske i Sirije.
Današnje masline došle su s Bliskog Istoka (uključujući Kipar), Egejskog mora i Gibraltara. Širenjem civilizacije proširile su se kasnije i širom Mediteranom.
“Kako bi detaljnije saznali kako su se stabla maslina pojavila, naučnici se ne bi smeli oslanjati isključivo na DNK iz hloroplasta, nego bi morali da prouče i nuklearnu DNK koja se nalazi u polenu”, rekao je genetičar s francuskog Instituta za agrikulturna istraživanja, André Bervillé.
“Polen se sa stabla masline prenosi vetrom kako bi mogao da predje velike udaljenosti”, rekao je Bervillé.
Kombinovanje informacija dobijenih iz oba tipa DNK omogućilo bi naučnicima da saznaju ne samo kako se lokalna kultivacija maslina pojavila, nego i kako su nastale razlike među maslinama s obzirom na velike udaljenosti područja na kojima rastu.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem