SEDENJE UBIJA!

07.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1175 | Autor: | 0

Kratke pauze koristite za šetnju i smanjite rizik za dobijanje zdravstvenih problema


Istraživanje sprovedeno na Amerikan koledž of kardiolodži pokazalo je da je predugo sedenje povezano s povišenim rizikom od pojave srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka i manjeg životnog veka pa i da je za zdravlje podjednako opasno kao i pušenje.
Pošto sednemo, aktivnost mišića se usporava i sagorevamo jednu kaloriju u minuti. To je otprilike trećina onoga što sagorevamo hodajući. Sedenjem više od šest sati dnevno, povećava se nivo triglicerida, LDL (lošeg) holesterola i otpornost insulina. Mišići ne koriste masti i nivo šećera u krvi raste, a povećava se rizik od gojenja.
Žene koje svakodnevno sede više od šest sati, gube 1% koštane mase svake godine. Za deset do dvadeset godina tokom kojih se sedi više od šest sati na dan, znatno se povećava rizik od srčanih bolesti, čak do 64%, i rizik za nastanak raka prostate i dojke do 30%.
Posle samo dve nedelje sedelačkog života mišići počinju da atrofiraju i maksimalna potrošnja kiseonika pada. To izaziva da teže podnosimo aktivnosti kao što su penjanje uz stepenice, šetnje i kućne poslove. Čak i ako vežbamo svaki dan, negativno dejstvo sedenja počinje čim prestanemo da se krećemo.
Šta možemo da uradimo da bismo sprečili takav negativan efekat na zdravlje? Australijsko istraživanje je pokazalo da male pauze između sedenja mogu da smanje rizik za dobijanje zdravstvenih problema izazvanih sedenjem.
Svaki dan se bavite fizičkom aktivnosti bar pola sata. Parkirajte dalje od posla i hodajte ostatak puta, koristite stepenice umesto lifta i šetajte. Na poslu svakih sat vremena obavezno ustanite. Hodajte do kolege umesto da mu šaljete imejl poruku, dužim putem prošetajte do WC-a i na ručak...
Umesto da ležite ispred televizora, u vreme reklama ustanite i razgibajte se. Rad u dvorištu i kućni poslovi takođe zahtevaju kretanje. Čak i ako ne volite da vežbate, iskoristite svaku priliku da ustanete i hodate, posebno ako radite kancelarijski posao na kojem provodite više od osam sati sedeći, piše She.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net