ŽIVOT U HARMONIJI SA BILJEM I ZAČINIMA

05.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3210 | Autor: | 0

Najpoznatiji herbalisti sveta
Džejms Grin već pola veka bavi se fitoterapijom, a njegova knjiga Muške biljke: Sveobuhvatna knjiga o zdravstvenoj nezi muškaraca i dečaka postala je bestseler


Osluškujem biljke, osnivam i vodim biljne apoteke i poslove vezane za herbalnu medicinu, otvaram i rukovodim školama u Kanadi i Sjedinjenim Državama u kojima generacije učim da duboko poštuju i predano se bave biljnim svetom, objavljujem knjige o lekovitom bilju i biljnim preparatima, negujem bašte, osnivam herbalne asocijacije, udruženja i zajednice za zaštitu ugroženih lekovitih biljaka sa drugim, zelenim, posvećenicima, pomažem ljudima da se upoznaju sa biljkama da bi im koristile i da bi ojačali i uživali u dobrom zdravlju. Lepo je biti herbalista... - napisao je o sebi Džejms Džimi Grin, herbalista, predavač, bivši direktor Kalifornijske škole herbalnih studija (koju je vodio 17 godina), član savetodavnog komiteta Ujedinjenih spasilaca biljaka (asocijacije profesionalnih herbalista posvećenih očuvanju divljih staništa američkih ugroženih lekovitih biljaka) i autor bestselera Herbalna medicina - priručnik za stvaraoce i Muške biljke: Sveobuhvatna knjiga o zdravstvenoj nezi muškaraca i dečaka.
- Ja sam jedan od malobrojnih zaluđenika koji su početkom 60-ih odlučili da postanu profesionalni herbalisti. Šta? Herbalista? Šta je to?, ljudi bi učtivo pitali. Da li bilje zaista deluje?, bilo bi njihovo sledeće pitanje... A ja se od tada neprestano bavim travama - dodao je.
Džejms Grin je poznat kao jedan od pionira američke herbalne zajednice, a lekovitim biljem bavi se već pola veka. Trenutno najviše vremena porovodi u San Dijegu, u Kaliforniji, kao „kreativni travar“ i suvlasnik radnje „U harmoniji sa biljem i začinima“, koju vodi sa svojom emotivnom partnerkom Džodi Šeg.
- Da bismo živeli u harmoniji sa biljkama prvo treba da naučimo da gajimo bilje, a zatim da se posvetimo kuhinji, gde ćemo naučiti da pravimo sirup za kašalj od malina ili, na primer, umirujući eliksir koji ,briše, svakodnevni stres - piše Džejms Grin u svom Kućnom priručniku za herbalnu medicinu.
U intervjuu za Urban munšajn, kao gost bloger, Džejms priča o svojim najranijim danima:
- Živeo sam na hladnom severu, ali nikada nisam dozvoljavao da mi hladnoća smeta. Ja sam zimsko dete! Ne dopuštam ni da me obeshrabruju sitnice. Cenim i život i smrt. Kada je trebalo da se rodim, mama je bila jako sitna, pa joj je doktor rekao da možda neće preživeti porođaj. Ona je imala osećaj da će umreti ako se ja rodim noću, a da će preživeti ako budem rođen danju. Ispalo je da sam se rodio tačno u podne tokom najkraćeg dana u godini, pa je preživela. Usrećio sam je na rođenju, a nastojim da to činim čitavog života.
Ipak, nastavlja Džim, kad bi trebalo da se vrati u najradosniji dan mladosti, bio bi to divan topao dan na plaži, toplom pesku, sa pogledom na galebove i surfere... A on bi čitao i pisao... i družio se sa prijateljima. Najsrećniji je, kaže, kada vidi da su zdravi i veseli i nastoji da stvori dobru atmosferu. Baš kao i svoje klijente, jer je zdravlje prirodno stanje koje nastoji da im pruži. Uz komplimet i čaj od damijane - drevnog afrodizijaka Indijanaca Latinske Amerike.
Na pitanje šta ga najviše inspiriše, Džejms Grin kaže:
- Sanjarenje. Kada sam bio učitelj (od 4. do 12. razreda), kada bih video učenika da sanjari, pustio bih ga na miru. Kada sanjarimo postajemo kreativni i tada se osećamo dobro.
Njegove omiljene biljke su himalajski kedar, na koji ga je „navukla“ Džodi i jasmin, a omiljen ukus mu je gorak: - Zaista treba da cenimo gorčinu.

D. Šubarević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem