JELA, BOR I OMORIKA ŠTITE OD BAKTERIJA I VIRUSA

05.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 7233 | Autor: | 0

Mr Živko Slavković, biolog, ekolog i istraživač moći autohtonih vrsta biljaka, posebno drveća i žbunja za Magično bilje tvrdi:

- U aktuelnoj sezoni virusa svima preporučujem da uzimaju prosušene lukovice sremuša koje izrazito efikasno deluju protiv infekcija respiratornog trakta. Lukovice sremuša, beli luk, čaj od zove i nevena besprekorno čuvaju imunitet. Uz to, ja trenutno pijem i čaj od koprive, origana i hajdučke trave i jedem velike količine neprskanih jabuka. Naglašavam, treba jesti voće sa ovog podneblja jer naš metabolizam može da ga savršeno razgradi. Naravno, preporučuje se i svakodnevni odlazak u prirodu na temperaturama iznad 5oC.

Ovako čitaoce Magičnog bilja savetuje mr Živko Slavković, diplomirani biolog iz Ribnice kod Kraljeva, koji je svoj život potpuno posvetio botanici, ekologiji, istraživanju izvorskih voda Goča i posebno - etnomedicini centralne Srbije i kraljevačkog regiona. Danas, posle više decenija predanog, neretko i požrtvovanog rada, iza profesora Slavkovića stoji opus od 63 knjige i pedesetak naučnih radova, stručnih priloga i saopštenja, u kojima su sabrana sva njegova saznanja o biljnom svetu. I sve je to ispisano naučnim, ali jasnim, razumljivim jezikom o svakoj, pa i „najbeznačajnijoj“ biljci koja u svetu prirode ima svoje mesto.

Koristeći se svojim saznanjima, ali i narodnim predanjima, profesor Slavković je napravio i „spisak“ od oko 500 lekovitih biljaka, njihovim stvarnim ali i „čudotvornim“ svojstvima, iz kojeg je proistekla i knjiga sa 170 recepata tradicionalne medicine!

Kako ističe mr Slavković, od početka se opredelio za istraživanja autohtonih, domaćih vrsta biljaka, pre svega drveća, žbunova i lekovitih trava i za prosvetiteljski rad, u čemu mu pomaže bogato iskustvo koje je stekao kao profesor u srednjim školama svoga grada.

- Smatram da svaki istraživač i stručnjak svoja otkrića ne sme da zadrži za sebe, da to nije svetosavski. Zato mi nije teško da svakom bolesnom koji mi se obrati ukažem put kako da pomogne sebi, izdiktiram mu recepture, savetujem kako da se hrani, zavisno od bolesti. Naravno, sve to radim besplatno, ne trgujem biljkama niti pravim preparate - naglašava naš sagovornik i nastavlja:

- Na zdrav život, prevenciju od bolesti, ali i poboljšanje zdravlja obolelog, drveće ima ogroman uticaj. U šumi breza, šibljaku kleke, recimo, nijedna bakterija niti virus ne mogu da opstanu. Zbog toga je za ljude sa bakterijskim infekcijama, ili gripom, veoma dobro da nekoliko sati borave u šumi breze, crnog i belog bora, hrasta, sladuna i cera, jer su tamo zaštićeni od patogenih mikroorganizama.

Na pitanje - kako drveće i pojedini tipovi šuma mogu da pomognu kod određenih bolesti, mr Slavković kaže:

- Veliki ruski biolog Boris Petrović Tokin otkrio je da fitoncidi, materije koje drveće izlučuje, ubijaju mikroorganizme, patogene bakterije i protozoe i da one ne mogu opstati tamo gde ima fitoncida.

Fitoncide izlučuju sledeće drvenaste vrste: najviše breza, gorski javor, hrast, pitomi kesten, orah, bela topola, medunac i cer, koji su sada, međutim, u fazi mirovanja, ali zato su aktivni četinari - crni bor, jela i žbunovi kleke, omorika, ili božikovina. U tim šumama ili šipražju ne može da opstane nijedna bakterija. Cela zona je sterilna.

- Osobe sa bolestima srca, krvnih sudova i hipertenzijom trebalo bi da borave u nizijskim šumama vrba i topola, hrastova, cera i sladuna i da šetaju rano ujutro, odmarajući se povremeno, duboko dišući (izdah duplo duži od udaha) i pozitivno razmišljajući.

- Umesto sintetičkih sedativa potražite bor, jelu, smreku, omoriku i uzmite nekoliko grančica. Od iglica jele možete napraviti napitak bogat magnezijumom koji blagotvorno deluje na nerve. Iglice se preliju ključalom vodom i odstoje pet minuta. Posle ovog čaja sigurno ćete se opustiti i imati miran san.

- Ljudi oboleli od karcinoma treba da borave u šumama omorike, naročito žene sa karcinomom dojke. U tim šumama treba boraviti barem deset dana da bi se očistio organizam i da bi se uhvatitio ritam prirode koji je najbolji i najtačniji.

M. Rakić

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem