TEST ZA OTKRIVANJE PRIKRIVENIH NARCISA

05.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4063 | Autor: | 0

Preterana ljubav prema sebi ukazuje na nesrećno detinjstvo

Ljubav prema sebi, ili narcizam, u zdravoj je dozi potpuno poželjna i korisna, ali ako je preterana, pretvara se u vrlo neprijatan problem. Tako bi vas mogli proglasiti narcisom ako ste tašti, dominantni, teško podnosite kritiku, stalno želite da vam se drugi dive, a i skloni ste manipulaciji ili potcenjivanju okoline.
Ali iako su narcisi često vrlo šarmantni, komunikativni i društveni, iza tog šarma kriju se sebičnost i nemogućnost saosećanja. Ulepšanom, lažnom slikom sebe narcisi se zapravo štite od slabosti i bola, a preteranim samoljubljem najčešće žele da nadoknade nedostatak roditeljske ljubavi i pažnje iz najranijeg detinjstva. Ljutnja i agresija su reakcije na izostanak divljenja.
A kako biste saznali da li imate karakteristike narcisa, označite koliko se slažete s navedenim tvrdnjama. Nula je najmanje, a 10 najviše.

Uvek u pravu
Samo ono što ja želim je važno. Dok o bilo čemu raspravljamo, uvek sam u pravu. Tuđa su mišljenja pogrešna i nebitna.

Najvažniji
Znam više od svih, zanimljiviji sam, važniji, a kad nešto želim, moram to imati, bez obzira na to kako se drugi osećali.

Bez pravila
Za mene ne važe ista pravila kao za ostale, mogu da ih kršim bez problema. Ona su samo prepreka na mom putu do cilja.

Bez kritike
Mogu da kritikujem druge, ali ne podnosim ako to drugi rade meni. Time žele da me povrede, zapamtiću to i vratiti im gorom merom.

Nema krivice
Ako nešto pođe po zlu, drugi ne mogu da očekuju da ću se izviniti ili preuzeti odgovornost. Jako ću se naljutiti ako to očekuju.

Ljutnja
Kad god sam ljut, svi su drugi krivi za to. Drugi mi se uvek prvi moraju izviniti. Ne podnosim kad me iko kontroliše.

Tumačenje rezultata

5-10 bodova: Imate zdravu dozu narcizma, znate da se izborite za sebe kad treba, ali saosećate s drugima u nevolji. Ne okrivljujete ih za svoje probleme, a znate se nositi s osećajima straha i ljutnje.
11-40 bodova: Iza vrlo visokog mišljenja o sebi zapravo se kriju strah, ljutnja i nisko samopoštovanje. Vreme je da se suočite s njima jer još stižete da popravite narušene odnose s okolinom.
40-60 bodova: Imate ozbiljnih problema s narcizmom i verovatno teško ostvarujete zdrave odnose s drugim ljudima. Morali biste se osloboditi ovog poremećaja, a to je najbolje uz pomoć stručnjaka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem