VRUĆA HRANA U PLASTIČNOM POSUĐU UGROŽAVA ZDRAVLJE

01.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1840 | Autor: | 0

Višestruko povećan rizik od nastanka bubrežnih kamenaca
Kad sledeći put odlučite da naručite hranu imajte na umu da su bubrežni kamenci češći kod osoba koje jedu vruću hranu iz plastičnih tanjira. Problem je u melaminu koji se dodaje u plastične materijale kao materija koja gasi ili usporava plamen, sprečavajući gorenje plastičnih materijala.
Novo istraživanje je pokazalo da vruća hrana poslužena u plastičnom posuđu povećava količinu melamina koji povisuje rizik od bubrežnih kamenaca, piše u JAMA Internal Medicine.
Tako tvrde tajvanski naučnici koji su proučavali dve grupe ispitanika. Dok je jedna konzumirala vruću supu iz zdelica koje sadrže melamin, druga je jela hranu iz keramičkog posuđa.
Rezultati su pokazali da nivo melamina u mokraći ispitanika 12 sati nakon konzumacije supe iz melaminske posude iznosi 8,35 mikrograma, u odnosu na 1,3 mikrograma nakon konzumacije iz keramičke posude. Dosadašnja su istraživanja pokazala da je izloženost čak i niskom nivou melamina povezana s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca kod dece i odraslih.
Tokom 2008. godine u javnost je procurila vest da je elamin namerno dodavan u hranu slabijeg kvaliteta kako bi ona bila bogatija belančevinama. Pronađen je u hrani za decu, jogurtu, čokoladi, jajima, životinjskoj hrani i nizu drugih prehrambenih proizvoda. Ubacivanje opasne materije je otkriveno jer je od kontaminirane dečije hrane umrlo najmanje četvoro dece, a 54.000 je hospitalizovano.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem