BOLEST JE PORUKA DA SMO POGREŠNO ŽIVELI

14.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 37988 | Autor: | 0

Najbolji herbalisti sveta
Dr Tjeraona Lou Dog smatra da je kombinacija zapadnih lekova, tradicionalne botanike i zdravog načina života ključna za očuvanje zdravlja, i kaže:


Podela na konvencionalnu i tradicionalnu medicinu je veštačka, isto koliko i podela na nauku i prirodu. Oni su isprepleteni tako da ispunjavaju naše fizičke, emocionalne i duhovne potrebe. Na tome se zasniva integrativna medicina - kaže dr Tjeraona Lou Dog, lekarka američko - indijanskog porekla, koja je „pronašla lirsku ravnotežu između zapadnih farmaceutskih proizvoda, tradicionalne botanike i razumnih saveta za promenu životnog stila“.
- Kada razmišljam o tome ko sam i kako mogu da doprinesem današnjoj medicini, zamišljam da sam most između žene koja gaji nanu u svojoj bašti i istraživača koji izoluje mentol u laboratoriji - kaže ova 54-godišnja doktorka, koja je učila za babicu, pohađala kurseve masaže, postala cenjeni herbalista, zatim i doktor medicine na Univerzitetu Nju Meksiko, žena koja je otvorila sopstvenu kliniku „Kućica na drvetu“ - Centar za integrativnu medicinu u Albukerkiju i koja je dobila veliki broj priznanja.
Tjeraona Lou Dog ističe da istraživanja pokazuju da uz zdraviji životni stil, koji podrazumeva ravnotežu između vežbanja i odmaranja, pravilnu ishranu, održavanje normalne težine, dobre socijalne odnose, suzbijanje stresa, izbegavanje pušenja i umereno korišćenje alkohola, nećete ući u grupu obolelih od dijabetesa (93 %), srčanih napada (81 %), moždanih udara (50%) i raka (36 %)! To znači da svako od nas ima moć da promeni životne šanse u svoju korist.
- Ako se i razbolite, to što ste fit, daje vam mnogo više šanse da se oporavite. Zdravlje ima mnogo više veze sa životnim stilom, nego sa propisivaim lekovima - naglašava dr Lou Dog.

Majstor borilačkih veština

Ljudi dolaze kod dr Lou Dog sa bolom u vratu ili leđima i ona ih masažom odmah oslobodi bola.
- Na mojoj klinici bol se lako otklanja i akupunkturom, preparatima od korena kava kava i crne kohoš biljke (Cimicifuga), u kombinaciji sa zapadnim lekovima - ističe žena koja je napustila srednju školu, da bi se kasnije, kao majka dvoje dece, vratila školovanju i sa trideset tri godine završila medicinski fakultet.
U više od trideset objavljenih radova dr Lou Dog je pokušala da ljudima približi holistički pristup lečenja:
- Život je jedino vreme kada smo ovde, u ovom telu, i treba da razmislimo kako želimo da ga živimo. Treba da znate da ste vredni, lepi i da ima mnogo stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili od bolesti i uživali u zdravlju. Ključ su pravilna ishrana i vežbanje. Mnogi tvrde da nemaju vremena za vežbu, ali čovek mora da napravi prioritete u životu, da mu fizička aktivnost postane obavezan deo dana, kao pranje zuba, na primer - ističe Tjeraona, koja kaže da je važno barem jednom dnevno sesti i jesti za stolom, kašikom i viljuškom, dok je u tanjiru integralna hrana, zasnovana na biljkama i začinima
Porodična tradicija

Njena želja da postane doktor, u neku ruku, bila je ironična, seća se, jer je odrasla u porodici gde se samoizlečenje više praktikovalo od odlaska kod lekara.
- U mojoj kući bilo je dosta narodnih lekova: pili smo čajeve, ispirali grlo slanom vodom, utrljavali sirće na tabane... U mojoj porodici se verovalo da kada se razboliš, telo treba ostaviti da se odmori i usporiti tempo dan, dva, pa će se organizam sam oporaviti - priča Tjeraona, koja se pre završetka medicine bavila akušerstvom („čudom dolaska na svet“), masažom i herbalistikom.
Dugovečnost je u Tjeraoninim genima - žene u njenoj familiji živele su čak do 108. godine. Ona voli da kaže:
- Proživela sam svoje proleće. Proživela sam svoje leto, a sada počinjem da živim jesen svog života i to je divan osećaj. U našoj kulturi žene se plaše svoje životne jeseni, a smešno je bojati se starenja.
D. Šubarević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net