ZLATIBORSKA BOTANIČKA BAŠTICA

13.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 10372 | Autor: | 0

Blago srpskih planina

Pored Zlatiborske botaničke baštice zastao je svako ko se, bar na nekoliko minuta, zadržao na najprometnijoj turističkoj tački Zlatibora. Nastala je pre više od deset godina iz želje da turisti, koji u velikom broju posećuju ovu planinu, upoznaju tradiciju našeg naroda, a istovremeno i prirodno blago - lekovito bilje. U realizaciji te ideje udružili su se Srboljub Ilić, pesnik i zlatiborski travar Borivoje Šišović, dobar poznavalac predela na kojima ovo bilje raste. Vredni baštovani su rano u proleće donosili u busenima biljke iz zlatiborskih šuma, livada i proplanaka i sadili ih na unapred pripremljenom zemljištu u centru naselja.

- Zlatiborske biljke kao što su iva, planinski čuvar, majčina dušica, komorika, rastu na suncem izloženim mestima Zlatibora i imaju čudesnu snagu - ističe Žanka Žugić, jedan od osnivača Zlatiborske botaničke baštice i objašnjava: - Usled obilja sunčeve energije i čistog vazduha ove zlatiborske, mirisne biljke bogate su eteričnim uljima u kojima se nalaze fitoncidi, isparljivi uljni antibiotici. Čajevima od ovih biljaka, koje se samo preliju ključalom vodom, uspešno se saniraju sve prehlade. Trava iva, majčina dušica, kleka, kantarion i naravno lincura, koja predstavlja zaštićenu vrstu, pravo su blago ove naše planine.Da ova baštica nije ostala bez erskog humora, karakterističnog za ovaj kraj, potvrđuje i gospođa Žugić. Tako, na primer, pored planinskog čubra, koji je poznat kao afrodizijak, stoji tabla na kojoj piše: Izgoni zle duhove iz žena kada ga piju muškarci. Pored otrovne čemerike stoji: Ovo nije lincura, a pored čelenke, jedne vrste mirisnog povratiča: Noćni parfem naših baka.

Ljubav prema bilju i pečurkama zbližila je u mladosti Žanku Žugić sa svojim suprugom, pesnikom Srboljubom Ilićem. To je bio jedan od razloga što su napustili Beograd i započeli život na Rudniku, u staroj seoskoj kući u blizini Porodice bistrih potoka.

- Život u prirodi doveo nas je u neposredan kontakt sa biljem, tu smo osetili njegovo moćno dejstvo. Hroničnu upalu mokraćne bešike sanirala sam velikim količinama čaja od mladog lišća i resa breze. Kada bi sina Bogdana, koji je sa nama došao na Rudnik, zabolelo grlo, davali smo mu med i sveži list koprive, i problem bi trenutno nestao. Na Rudniku se rodio i naš mlađi sin Srđan. Imao je uvećane krajnike, i budući da je bio alergičan na pencilin, pomogli smo mu preparatom na bazi meda, propolisa i bilja.

Sa prvim vesnicima proleća začinjalo se i upoznavanje porodice Ilić sa biljem. Vodili su dnevnik - kalendar kada se pojavljuju pojedine biljke. Naravno, tada bi koristili i odgovarajuću literaturu - veliki broj knjiga o bilju i pečurkama.

Posle nekoliko godina, budući da kuća na Rudniku nije bila njihova, odlučili su da se presele u porodičnu vikendicu na Zlatiboru. Tu su nastavili sa proučavanjem bilja.

- Kaže se da nema slučajnih susreta, te smo na Zlatiboru upoznali i unuku Jovana Tucakova, Jelenu - ističe gospođa Žugić i dodaje: - Sa njom smo uspostavili saradnju i ona nam je napravila četrdeset vrsta tinktura po receptima svoga dede.

M. Rakić


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net