OLUJA IZAZIVA GLAVOBOLJU

12.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 879 | Autor: | 0

U trenutku kada nebom sevaju munje i pršte gromovi, 30 odsto više ljudi ima glavobolje nego kad je napolju mirno


Najnovije istraživanje otkriva da munje mogu da izazovu snažne glavobolje, posebno kod osoba koje pate od migrene. Ovo je prvi put da je utvrđena povezanost i dobijeni rezultati mogli bi da pomognu hroničnim bolesnicima da predvide napade.
- Elektromagnetni talasi emitovani iz olujnih oblaka mogu da izazovu glavobolju, naročito kod meteoropata. Oni povećavaju zagađenost vazduha, njegovu zasićenost ozonom i mogu da izazovu povećan razvoj gljivičnih spora koje su jedan od uzročnika migrene – rekao je profesor Vinsent Martin, autor studije.
Američki istraživači su posmatrali volontere koji su inače patili od migrene. Oni su beležili situaciju u vezi sa glavoboljom tokom 3 do 6 meseci. Zapisivali su i kada su bile oluje i munje u mestima gde žive. Glavobolja je bilo za oko 30 odsto više na dan kada su sevale munje.
- Mnoge studije pokazuju različita otkrića o tome kako vreme, uključujući elemente poput barometarskog pritiska i vlage utiču na javljanje glavobolje. Međutim, naše istraživanje jasno pokazuje korelaciju između munje, meteoroloških faktora i glavobolja - rekao je Džefri Martin, jedan od istraživača.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem