14 SJAJNIH EFEKATA SMILJA

20.08.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 571 | Autor: | 0

Zbog svog antialergijskog, antikoagulantnog, antiseptičkog, diuretskog, fungicidnog i inflamantornog delovanja smilje se naziva i „biljkom večne mladosti” i „besmrtnom biljkom”


Primena smilja u tradicionalnoj medicini je raznovrsna. Osim što zaustavlja krvarenja i sprečava stvaranje krvnih podliva, deluje regenerativno, protivupalno i antioksidantivno, smanjuje nivo holesterola, ublažava bolove i snižava krvni pritisak. Izvrsno je sredstvo protiv hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, a koristi se i u lečnju žuči za izbacivanje žučnog kamena i mokraćnih kanala. Upotrebljava se i u terapiji bolesti pluća, organa za varenje, kao i spoljašnjih rana. Ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina za lečenje hroničnog bronhitisa i kaplja. Neželjena dejstva su retka, može da izazove alergiju ili kontaktni dermatitis.

Primena smilja:
1. Tretiranje hematoma (Kada se kap etarskog ulja smilja nanese odmah nakon udarca, velika je verovatnoća da modrica neće ni nastati. Ukoliko se već pojavila, modrica se premaže u tankom sloju uljem ploda divlje ruže ili nekim drugim biljnim uljem, a preko toga kapne se kap etarskog ulja smilja. Postupak se ponavlja dva puta dnevno tokom tri do četiri dana).
2. Tretiranje proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara (Razređuje krv i ima protivupalno dejstvo. Za tretman popucalih kapilara kombinuje se, na primer, sa etarskim uljem limuna i etarskim uljem čempresa. Biljna ulja koja se koriste su ulje tamanu, macerat centele…)
3.
Sportske povrede
4.
Ožiljci (novi i stari)
5.
Strije
6.
Alergije kože
7. Atopijski dermatitis i psorijaza (Zajedno sa etarskim uljem nemačke kamilice i biljnim uljem nevena, a u kombinaciji sa etarskim uljima narda i germanske kamilice dobro je za tretman psorijaze).
8. Akne (Lečenje akni razblaženim etarskim uljem smilja pokazalo se efikasnijim od upotrebe bilo kog drugog etarskog ulja. Njegovo antimikrobno dejstvo u ovom slučaju dolazi do izražaja. Zbog njegovog antiinflamatornog dejstva, ovo ulje je dobar izbor kod rozacee.)
9. Reumatoidni artritis (Zbog svog antiinflamatornog dejstva koristi se kod svih problema sa zglobovima, reumatizma i artritisa, tendinitisa, burzitisa. Kombinuje se sa etarskim uljem limunskog eukaliptusa. Pravi se mešavina sa uljem nosačem i koristi se u vidu masaže bolnih zglobova.)
10. Detoksikacija jetre (Etarsko ulje smilja smatra se snažnim helatorom, čisti jetru i izbacuje teške metale i toksine iz tela. Naznačeno je kao jedno od, ako ne i najefikasnije ulje za detoksikaciju. Etarsko ulje smilja nakapa se, recimo, u kokosovo ulje i njime se masiraju stopala dva puta dnevno. Refleksne tačke stopala koje odgovaraju jetri mogu biti od velike pomoći tokom ovog procesa! Oprez je neophodan kod osoba koje su na antikoagulantnoj terapiji!) Može se koristiti za detoksikaciju tela od lekova i nikotina. Neki autori ga preporučuju i kod bolesti zavisnosti.
11. Respiratorni sistem (Pominje se kod velikog kašlja, deluje antivirusno. Jača oslabljen imuni sistem.)
12. Dobar je dekongestant, pa ga možemo koristiti kod sinuzitisa, rinitisa ili bilo koje kongestije. Nekoliko kapi nakapati na dlanove ili na maramicu i udisati. Učiniće čuda, smanjiće bol.
13. Korisno ulje kod bronhitisa ili astme, relaksira. Opušta bronhije i razvodnjava sekret. Dobro ga je kombinovati sa etarskim uljem tamjana).
14. Nega kože je važna komponenta kozmetičkih formula za negu kože! Podrška je starijoj ili oštećenoj koži. Značajno unapređuje zdravlje kože, podmlađuje i čini kožu lepom i blistavom! Istovremeno poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.


Tagovi:

I još pogledajte:

ULJE SMILJA

1215 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net