HMELJ - DOBAR ŽENSKI AFRODIZIJAK

24.06.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 481 | Autor: | 0

Pivo idealno za lepši pol, kako za dame u menopauzi, tako i za one koje pate od neredovnih i bolnih menstruacija

Hmelj je veoma dobar prirodan sedativ, pa se zbog toga koristi kao lek za bolesti nervnog sistema, tačnije za smirenje nerava i kao prirodan lek protiv nesanice. Ipak, svima je prva asocijacija na ovu biljku: pivo.

Hmelj potiče iz istočne Evrope, a kod nas raste po vlažnim mestima i uz grmlje kao divlja biljka. Plodovi hmelja su u obliku šišarke, jajasti su, lagani, rastresite cvasti, dugacki tri-četiri centimetara, široki oko dva centimetra. Gorkastog ukusa i prijatnog aromatičnog mirisa. Najvažniji sastojak hmelja je lupulin, a osim njega hmelj sadrži kalijumove soli, tanine, pektine. Lupulin ima oko 50% smole i eteričnog ulja, tanina, voska i sl.
Danas je u upotrebi samo gajen hmelj. Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama, pretežno za potrebe pivara. Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajući razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada.
Lekoviti deo hmelja su nezreli plodovi.

Lekovita svojstva
Hmelj je veoma dobar prirodan sedativ, pa se zbog toga koristi kao lek za bolesti nervnog sistema, tačnije za smirenje nerava i kao prirodan lek protiv nesanice. Olakšava nervozu, nemir, stres, podstiče san i jača živce. Interesantno je da jastuci punjeni hmeljom obezbeđuju dobar san i pomažu protiv nesanice. Zbog toga se u nekim zemljama u bolnicama za nervne bolesti jastuci i dušeci pune hmeljom.
Ova biljka sadrži i visok procenat hormona vrlo sličnih estrogenu, pa je korisna za žene. Čaj od hmelja dobro je piti u toku menstruacije jer deluje umirujuće. Britanski istraživači su proučavali hmelj da bi saznali zašto je ta biljka toliko popularna, naročito kod žena. Pored ostalih osobina i prednosti, hmelj stimuliše mišiće i žlezde, uključujući i polne žlezde, prvenstveno zahvaljujući prirodnom estrogenu. Mada je količina estrogena vrlo mala, ona je sasvim dovoljna da se pokrene proizvodnja hormona. Sve više britanskih porodica pravi kućni tonik od hmelja kao lako, osvežavajuće piće, za jačanje organizma, smirenje i za reprodukciju hormona.
Opšte je poznato da biljka hmelj veoma uspešno otvara apetit i izaziva potrebu za hranom. Sadrži gorke materije pa tako podstiče varenje.
Poznato je da pivo goji, kao i da alkoholna pića u većoj meri nikako nisu zdrava, ali hmelj (od koga se pravi pivo), kao i samo pivo, u malim dozama može vam doneti samo dobro.

Čaj od hmelja
Čaj od hmelja upotrebljava se za lečenje manjka apetita i za opuštanje, a priprema se tako što se jedna supena kašika cvetova hmelja prelije sa jednom šoljom ključale vode i ostavi da odstoji svega desetak minuta. Nakon toga čaj se procedi i zasladi medom. Pije se u malim gutljajima, pre jela ili pola sata pre spavanja.

Pivo i hmelj protiv kamena u bubregu
Pivo može biti od koristi ako imate problem sa kamenom u bubregu. Kamen u bubregu može da se izbaci ako se legne u kadu sa toplom vodom i popije pola litra toplog piva. Potrebno je zadržati mokraću neko vreme da bi se kamenčići kasnije izbacili pod većim pritiskom.

Pivo za negu lica
Zbog visokog sadržaja vitamina B, pivo može biti vrlo korisno prirodno sredstvo za negu lica. Za ovu vrstu tretmana potrebno je pivom natopiti maramicu i držati kao oblog deset do petnaest minuta. Tako se podstiče regeneracija kože. Tretman je najbolje uraditi u večernjim satima jer su mogućnosti regeneracije tada veće nego preko dana.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net