PODBEL ZACELJUJE RANE, SMIRUJE ASTMU

28.05.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 304 | Autor: | 0

Idealno rešenje za ispiranje usta i grla, čišćenje pluća, smirivanje iritacija na sluzokoži, pročišćava krv, dobar je diuretikVišegodišnja zeljasta biljka sa zlatnožutom cvasti na vrhu omiljeno je rešenje mnogih travara kada su u pitanju bolesti disajnih organa. Krupni, zeleni listovi na dugačkim drškama obrazuju se posle cvetanja.
Narodna medicina preporučuje podbel protiv bronhitisa, laringitisa i astme, narodni lekari preporučuju podbel (Tussilago farfara). Njegova efikasnost posebno dolazi do izražaja u lečenju upornog i hroničnog kašlja. Podbel je blagotvoran za upaljenu sluzokožu, jer sprečava iritacije.
Čaj od ove biljke pomaže i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhijama, pa tako olakšava tegobe obolelih od hroničnog bronhitisa, plućnog emfizema.

Preporučuje se i osobama koje imaju takozvana "prašnjava pluća", odnosno disajne organe obložene sa puno prašine na specifičnim radnim mestima. Kao čaj koristi se za ispiranje usta i grla, u vidu obloga, kao i za klistiranje. Zbog lekovitih sastojaka primenjuje se i kod pojačanog znojenja, pročišćavanja krvi, kao i izbacivanja suvišne tečnosti.

List se upotrebljava i za lečenje kožnih bolesti, kao što su rane, uboji ili čirevi. Primena je jednostavna - list se opere, namaže mašću ili uljem i stavi na problematično mesto. Lekovitim sastojcima podbel ubrzava zaceljivanje.

Ipak, sa upotrebom podbela, poznatog i kao kozja brada, marta i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer određeni sastojci, alkaloidi, poseduju hepatotoksično (oštećuju jetru) i kancerogeno dejstvo.

Čaj može da se koristi bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo rastvorljivi u vodi, ali u strogo određenim dozama. Pravilno konzumiranje je tri do četiri šolje dnevno i ne duže od četiri nedelje!

Takođe, osobama koje imaju zdravstvenih problema sa jetrom, deci mlađoj od dve godine, trudnicama i dojiljama, podbel se ne preporučuje. O upotrebi treba da vode računa i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka može nepovoljno da utiče na delovanje lekova.

Za medicinske svrhe koristi se cvet koji podseća na maslačak i listovi, a u pojedinim situacijama i koren. Najviše lekovitih materija sadrže listovi, jer rastu na sunčanim mestima. Nalik su konjskom kopitu, pa otuda i takvo ime za podbel. Na površinu zemlje, žuti cvetovi počinju da se pomaljaju u rano proleće, čak i kada još ima snega, dok se listovi pojavljuju mnogo kasnije. Ako je blaga zima podbel cveta još krajem januara.

Prilikom sakupljanja vodite računa da listovi budu veliki kao dlan, čisti i bez zemlje. Pre sušenja ne treba da se peru, već samo usitne i brzo osuše. Jer, samo dobro osušeni listovi i cvetovi podbela su lekoviti i mogu duže da se čuvaju za spremanje čaja. Radi veće delotvornosti biljka se koristi i u kombinacijama sa belim slezom, đumbirom, bokvicom i bršljanom.

Napitak - Bilo da se pravi samo od podbela ili meša sa drugim lekovitim biljkama, jedna do dve kašičice prelije sa 2 decilitra ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji. Posle deset minuta se procedi i pije. Najbolje tri puta dnevno po jedna šolja, posle jela, za sve navedene bolesti.

Inhalacija - U ovom slučaju se puna supena kašika pomešanih cvetova i listova biljke prelije sa litar vrele vode u odgovarajućoj posudi. Glavu zatim treba pokriti pamučnom tkaninom i udisati paru više puta u toku dana.

Opadanje kose - Pomeša se 20 grama korena podbela i 10 grama cvetova nevena. Mešavina se prelije sa litar ključale vode i ostavi da još vri 10 do 15 minuta. Zatim se sadržaj procedi, pa toplim čajem dva puta nedeljno istrlja cela glava.

Tagovi:

I još pogledajte:

PODBEL

115 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net