JAGODE: BELI ZUBI, ČISTO LICE, NIŽI HOLESTEROL

23.05.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 470 | Autor: | 0

Crvene bobice za Francuze su afrodizijak, Belgijanci su im posvetili muzej, a starim Rimljanima su bile lek za depresiju
Ako želite da se negujete prirodnim metodama, jagode će vam biti odličan saveznik. Dobre su i za ten, jer sadrže salicilnu kiselinu koja pomaže da se uklone mrtve ćelije i nečistoće. Presecite jagodu na pola i istrljajte njome lice.

Njima možete izbeljivati zube. Na četkicu stavite jednu zrelu jagodu i njome dobro istrljajte zube. Kad završite, usta dobro isperite mlakom vodom.
U Belgiji postoji muzej posvećen jagodama koji se zove Musée de la Fraise de Wepion i nalazi se u gradu Namir. U njemu se mogu kupiti proizvodi od jagoda, a možete saznati mnogo interesantnih činjenica posvećenih jagodama.

Jagode su jedino voće koje semenke ima spolja, a prosečna jagoda ima oko 200 semenki.

Iako su pomorandže verovatno prvo što vam padne na pamet kad pomislite na vitamin C, jagode ga u stvari imaju u mnogo višem procentu. Samo 100 grama jagoda zadovoljiće 98 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom.

U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada rasplamsati ljubav.

Jarkocrvena boja dolazi od flavonoida, tako da je ovo voće dobro “sredstvo” i za snižavanje holesterola što je odlična prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Stari Rimljani su verovali da jagode leče od depresije i groznice, kao i da rešavaju problem neprijatnog zadaha.
Francuzi ih smatraju afrodizijakom, tako da se na venčanjima u ovoj zemlji obavezno u nekom obliku nađu i jagode.
Iako se jagode najčešće koriste za pravljenje džemova, sokova ili slatkog, mogu se i kiseliti, naročito ako se koriste zelene, nezrele jagode.
Jagoda prirodno raste u umerenom pojasu cele severne hemisfere – od Evrope, preko Azije do Amerike, a samo je jedna vrsta prisutna na južnoj polulopti, u Čileu.
Oduvek je bila cenjena: za stare Grke ona je bila simbol Afrodite, boginje ljubavi, a Rimljani su joj pripisivali snažna medicinska svojstva.

Jedan je engleski pisac u 18. veku napisao: “Bog je, nesumnjivo, mogao stvoriti bolje voće, ali Bog, nesumnjivo, to nije napravio.”
Indijanci iz plemena Čiroki čak imaju i legendu o nastanku jagode. Prema toj legendi, Stvoritelj je stvorio prvog muškarca i ženu i oni su u početku živeli srećno i složno. Ali, u jednom trenutku počeli su da se svađaju a žena je napustila muža ikrenula na istok, prema Zemlji Sunca. Muškarac je tugovao za njom i počeo da je prati, ali nije mogao da je stigne – ona je hodala ne zaustavljajući se i ne osvrćući se. Zato zamolio pomoć Stvoritelja koji je ispred nje postavio polje mirte sa zrelim plodovima, ali ona ih nije ni pogledala.
Zatim je postavio grmove kupina, ali ni na njih nije obratila pažnju. Pokušavao je s raznim voćem i stavljao stabla bogata plodovima na njen put, ali ona nijednom nije zastala.
Sve dok nije stvorio prve jagode i stavio celo polje ispred žene. Tek tada je žena zastala, nagnula se, ubrala i pojela nekoliko zrelih jagoda i pritom okrenula lice prema zapadu. Sećanja na njenog muža i život s njim počela su joj da joj se vraćaju i ona više nije mogla da nastavi. Sela je a u njoj je rasla želja za povratkom. Na kraju, ubrala je najlepše jagode, okrenula se i uputila nazad kako bi mužu dala jagode. Kad ga je videla, pomirili su se i vratili kući, gde su živeli srećno i složno. A, svetu su ostale jagode.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net