KROMPIR ČUVA KOSTI, REGULIŠE VARENJE

16.05.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 498 | Autor: | 0

Da biste iskoristili sve dobre strane omiljnog povrća, morate ga spremati na odgovarajući način: bez rafinisanog uljaKrompir jedna je od najpopularnijih namirnica, ali većina jede ga u obliku masnog pomfirta ili čipsa. Ovako pripremljen krompir, ako se jede često i u velikim količinama, može doprineti raznim zdravstvenim problemima.

Ako uklonimo rafinisano suncokretovo ulje prilikom pripremanja, krompir može biti veoma zdrav izbor hranljivih materija koji ima malo kalorija, a bogato je vlaknima koja nude zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Dobre strane krompira:
1. Zdravlje srca
Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 i malo trans masti čuvaju zdravlje srca. Krompir sadrži značajne količine vlakana koje smanjuju ukupnu količinu lošeg holesterola u krvi, a samim tim i rizik od srčanih oboljenja.

2. Zapaljenja
Kolin, bitan hranljiv sastojak koji se može naći u krompiru, pomaže kod poremećaja sna, poboljšava pokretljvost mišića, učenje i pamćenje. Pored toga stimuliše prenos nervnih impulsa i asistira u apsorpciji masti, smanjuje hronična zapaljenja...

3. Varenje
Zbog visokog sadržaja vlakana, krompir pomaže kod zatvora i obezbeđuje redovnu stolicu koja za ishod ima zdrav probavni trakt.

4. Izgled kože
Vitamin C i kompleks vitamina B, kao i minerala kao što su kalijum, magnezijum, fosfor i cink, odlični su za kožu. Pulpa koja se može dobiti iz mlevenog sirovog krompira, pomešana sa medom, odlična je u pakovanjima za kožu i lice. Ovo pakovanje pomaže i da bi se ublaže bubuljice i fleke na koži. Takođe, ukoliko se pulpa nanosi na opekotine, može obezbediti brzo olakšanje i isceljenje.

5. Visok krvni pritisak
Krompir može pomoći kod mnogih potencijalnih uzroka visokog pritiska. Može pomoći i kod loše probave, s obzirom na to da sadrži dosta vitamina C i vlakana, ali bi trebalo izbegavati ga ukoliko je visok krvni pritisak rezultat dijabetesa. Zbog direktne veze krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi, vlakna pomažu u smanjenju LDL holesterola i poboljšavaju funkcionisanje insulina u krvi, što snižava visok krvni pritisak.

6. Zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink u krompiru doprinose izgradnji i održavanju strukture kostiju i snage. Gvožđe i cink važni su u stvaranju kolagena. Iako su i fosfor i kalcijum veoma bitni za strukturu kostiju, bitan je pravi balans ova dva minarala. Unos previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.

7. Održavanje i gubitak težine
Dijetetska vlakna često su bitan faktor u održavanju i gubitku težine jer povećavaju sitost i smanjuju apetit, a ako se osoba oseća sitom duže vreme i smanjiće unos kalorija tokom dana.

Ostale koristi i upozorenja
Sok krompira može biti i odlično sredstvo za modrice, opekotine, čireve.

Sa druge strane, treba biti i obazriv pri unosu krompira, jer su zeleni krompiri otrovni, kao i lišće krompira, jer sadrže alkaloide kao što su solanin i arsen.
Ukoliko nameravate da smršate, izbegavajte krompir pržen na ulju, radije ga pecite.
Ovi faktori utiču samo na mali broj onih koji jedu krompir. Ukoliko ste zdravi, ne morate se opterećivati time da li ćete uneti koju kaloriju više, tako da se ponekad možete častiti pomfritom. U suprotnom, iskoristite sva lekovita svojstva koje ovo divno povrće pruža.

Krompir sa začinima
Dobro operite krompir, ljusku ostavite. (Birajte duguljaste krtole.) Svaki krompir zasecite na 5 mm širine, pazeći da ga ne presečete. Prelijte maslinovim uljem, posolite, dodajte začine po želji: beli luk, peršun, ruzmarin, crvenu mlevenu papriku, biber... Pecite dok ne dobije zlatnu boju.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net