KINESKI PERŠUN, LEK I ZAČIN

05.04.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 850 | Autor: | 0

Vreme je da zasejete korijander, obezbedićete ukusnije obroke, zamenu za peršun, ublažiti migrenu i stomačne grčeve


Aromatična i lekovita biljka posebno je cenjena u kulinarstvu, kao začin specifične arome. Plodovi, koji izgledom podsećaju na biber. Žute su boje, slatkastog ukusa (koji podseća na citruse) i blaži u odnosu na listove. Korijander, a posebno njegovi listovi, cenjeni su na Istoku (odakle je i poznat pod imenom kineski peršun), s tim da je aroma intenzivnija.

Može se sejati u proleće, na sunčanom i plodnom tlu (dubine 1.5 – 2 cm, na rastojanju od 50 cm) ili u posudama (saksijama). Prija mu izlaganje sunčevoj svetlosti, ali traži redovno zalivanje.

Kako biljka raste tako se mogu sakupljati i listovi. Možete ih osušiti ili zamrznuti, ali je uvek poželjno koristiti ih sveže. Kada lišće postaje žuto, vreme je da se sakupi seme korijandera. Tokom juna ili jula potrebno je preseći biljke kada su plodovi skoro zreli. Ostavljaju se nekoliko dana na suncu kako bi se dobro osušili. Nakon toga, seme korijandera čuvati u dobro zatvorenim posudama, zaštićenim od svetlosti i vlage.

Začin
Definisanog ukusa, korijander začin je idealan sastojak u svakoj kuhinji, dajući posebnu aromu (punoću) pripremljenim jelima. Intenzivan i pomalo voćni ukus čini ga posebno pogodnim za aromatizovanje jela. Seme korijandera je blaže u odnosu na listove, osvežavajućeg ukusa sa citrusnim notama. Izuzetan i posebno cenjen u kulinarstvu, u pojedinim receptima se navodi kao ključni sastojak, izuzetan u pripremi mesnih jela, divljači, povrća i supa.

Na Istoku se umesto peršuna koriste listovi korijandera. Upravo zbog te velike sličnosti poznat je pod nazivom kineski peršun. Seme se obično koristi u kombinaciji sa drugim začinima. Zahvaljujući svom delikatnom ukusu sastojak je mešavine začina. Tu se pre svega misli na indijske mešavine začina, kari i garam masala. Takođe, korijander se može kombinovati sa majčinom dušicom, biberom, dajući egzotičnu notu kuvanom pirinču. Kako bi ukus prirpemljenog pire krompira bio još lepši, sjedinite korijander začin sa muskatnim oraščićem. Generalno, možete ga sjediniti sa svim vrstama začina.

Korijander se uglavnom koristi za pripremu kobasica (mortadela). Veoma često se upotrebljava za obogaćivanje sosova i kao sastojak razlčitih salata. Na našim prostorima koristi se za pripremu kiselih krastavaca. Posebno je cenjen kao začin koji poboljšava ukus hleba i peciva, voća, i pojedinih poslastica.

Seme biljke se koristi za aromatizovanje pića, poput džina i likera. Možete jednostavno pripremiti izuzetno lekovit napitak, čaj od korijandera.
Seme korijandera sameljite neposredno pre upotrebe kako biste specifičnu aromu u potpunosti preneli na jelo koje spremate.

Za zdravlje
Brojnih lekovitih prednosti navodi se kao pomoć kod migrene, stomačnih grčeva, menstrualnih bolova, urinarnih infekcija i umora. Odmerite jednu kašičicu korijandera (seme) i prelijte sa vrućom vodom (otprilike 2 dcl). Ostavite čaj da “odmori” petnaestak minuta i procedite (filtrirajte). Ukoliko vam se ne dopada njegov ukus uvek ga možete zasladiti sa malo meda.

Za relativno kratko vreme možete pripremiti lekovit i aromatičan napitak. Kako bi poboljšali varenje, uz istovremenu eliminaciju crevnog gasa, preporučuje se konzumiranje ovog napitka nakon obroka. Kombinujte seme korijandera i crni luk, za pomoć u iskašljavanju. Postupak pripreme je isti, uz savet da popijete čaj dva puta dnevno, ujutro i neposredno pred odlazak na spavanje. Za detoksikaciju pripremite čaj od korijandera i komorača.

Dobar je borac protiv nesanice i izuzetan je tonik za nervni sistem (stimulište moždanu aktivnost).

Kineski peršun kao lek sadrži moćne antioksidante koji se bore protiv formiranja slobodnih radikala. Uopšteno, jača imunološku odbranu. Bogat je kvercetin, pozntim po antioksidativnim i antivirusnim osobinama. Moćni antioksidativni agensi štite jetru i stimulišu prirodnu sposobnost regeneracije.

Može se koristiti za kućni lek u prevenciji visokog holesterola, smanjuje i nivo triglicerida. Njegovi aktivni sastojci imaju zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem. Isto tako, preporučuje se kod infekcija urinarnog trakta. Rešava respiratorne probleme i prava je pomoć ženama, jer olakšava bolni menstrualni ciklus.

Savremena nauka potvrđuje kako ova aromatična biljka ima sposobnost detoksikacije od hemijskih zagađivača i teških metala. Korijander ima svojstvo pročišćavanja, pomaže organizmu da eliminiše toksine. Poznate su njegove antibakterijske i protivupalne osobine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net