POTOČARKA - ZDRAV DODATAK SUPAMA, SALATAMA, SENDVIČIMA

29.03.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 469 | Autor: | 0

Korišćena kao hrana i lek, ova super zdrava biljka nudi obilje vitamina i minerala potrebnih vašem telu


Potočarka je vekovima je poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za isceljenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska i dekorativna.

Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, u umerenim klimatskim zonama. U narodu je poznata i kao vodeni kres, dragušac, ugas, ljuti mokriš i resnik. Potočarka kao vodena ili poluvodena višegodišnja zeljasta biljka svoje stanište gradi u neposrednoj blizini sporih, čistih voda, izvora i potoka.

Međutim, ovo nisu jedini uslovi i mesta gde ona opstaje i raste. Obezbedite neophodne uslove, a to su svakako vlažnost, zraci sunca koje „voli“ i potrebnu hladovinu. Videćete, vrlo lako je možete „udomiti“ u svom vrtu, bašti, terasi...
Korišćena kao hrana i lek, ova super zdrava biljka nudi obilje vitamina i minerala potrebnih vašem telu.
Dugo se koristi u ishrani ljudi, kao dodatak u pripremi salata, supa, sendviča, dajući osvežavajući, oštar, blago gorak i ljutkasti ukus, poput rotkvice. Ako je koristite u kuvanim jelima, njen ukus će biti znatno blaži.
Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i vitamina A, K i C čine da potočarka nudi veće bogatsvo vitamina i minerala nego, na primer, spanać, mleko ili pomorandža. Ona je zapravo veoma zdrav zeleniš.

Gajenje
Može da raste i u bašti, što je posebno važno zbog sve više zagađenih vodotokova.
Ipak, najbolje je da ostane i raste na poznatom, kultivisanom izvoru i onda zaista možete postići uspeh sa ovom biljkom. Upravo zbog toga, glavni izazov za svakog baštovana biće pronalaženje uslova koji su adekvatni za njeno uzgajanje.

Ova atraktivna, sočna biljka, ima male, okrugle listove, sa malim belim cvetovima koji se javljaju tokom leta. Berite je pre nego što procveta, u periodu od aprila do kraja septembra, na mestima koja nisu zagađena.
Lako se uzgaja u zatvorenom prostoru, u pojedinačnim saksijama koje se stavljaju u posudu napunjenu vodom. Kasnije, kada stabljike razviju koren i nastanu novi listovi možete ih presaditi u baštu ili na neko drugo mesto kada prođu mrazevi.

Nega potočarke u saksiji prilično je jednostavna, pod uslovom da se biljka čuva „mokra“. Svaki dan voda se menja kako bi se izbegle gljivične infekcije.

Seme potočarke možete posejati u saksije ili plastične čaše sa vlažnom zemljom na dubini od oko jedan centimetar. Posude održavajte vlažne, uverite se da uvek ima dovoljno vode.
Odaberite posude koje će se uklopiti u veće posude. Napunite veću posudu sa vodom i postavite one manje (obavezno sa rupom na dnu) sa zemljom unutra.

Neka vaša biljka dobija puno sunca ali i delimičnu hladovinu tokom vrućih popodneva.
Dodajte kamenje na dnu kako se ne bi desilo ispiranje zemlje. Izaberite senovito mesto i pokrijte posudu dok seme klija.

U kuhinji
Zbog svog specifičnog ukusa vrlo je značajna u pripremi brojnih jela, ne samo salata, soseva, sendviča već i čajeva, šejkova.
Mozete je mešati sa drugom svežom salatom il i koristiti kao začin.

Zdravstvene prednosti
Zbog svojih zdravstvenih svojstava, ova biljka je stekla reputaciju lekovite. Hipokrat, otac moderne medicine, želeo je prvu bolnicu u blizini potoka kako bi se osigurao obilan rast sveže potočarke. Verovalo se da ona može očistiti krv, da je dobra za detoksikaciju organizma.
Potočarka ima više gvožđa nego spanać, više kalcijuma od mleka i vitamina C od pomorandže. Vitamin K je daleko najistaknutija materija koji biljka potočarka poseduje, jer formira i jača kosti, ograničava oštećenje neurona u mozgu što pomaže u lečenju Alchajmerove bolesti.
Kao i kod svih drugih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe, neophodno je da upoznate svog lekara da ih koristite.
Oboleli od bolesti bubrega, trudnice kao i oni koji boluju od zapaljenja bešike ne smeju koristiti potočarku.

Čuvanje
Potočarku možete, tokom sezone, pronaći na pijaci ili u bolje snabdevenim supermarketima.
Ipak, ne zaboravite sledeće da ova biljka dolazi iz stajaće vode i može da na listovima ima parazite - dobro je operite.
Listove je najbolje koristiti sveže, bilo za kulinarske ili medicinske svrhe. Možete je držati u plastičnoj kesi, u frižideru oko nedelju dana.

Za optimalnu svežinu, potočarka može biti potopljena u vodi i kao takva može se čuvati u frižideru dva do tri dana. Pre jela ponovo je isperite i razdvojite lišće od vlakana i korena. Nažalost, zbog visokog sadržaja vode potočarka se ne može zamrzavanje.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net