ESTRAGON - MONGOLSKA TAJNA ZDRAVLJA

08.02.2018 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 778 | Autor: | 0

Pomaže sistemu za varenje, ublažava zubobolju, reguliše mensturalni ciklus, sprečava trombozuEstragon ili zmijina trava poznati je začin koji se od davnina koristi u kulinarstvu širom sveta. Mnogi su, međutim, zaboravili njegova lekovita svojstva – pomaže sistemu za varenje, ublažava zubobolju, odlino je sredstvo protiv bakterija...

Zbog negove neprocenjive vrednosti Francuzi su ga nazvali „kraljem začina“, a njihovi vrhunski kuvari svrstali su ga među četiri najvažnije biljke kulinarstva - uz peršun, krasuljicu i vlašac.
Mnogima je ovaj začin ipak najpoznatiji kao senf.

Estragon poreklom je iz Sibira i južne Evrope, a smatra se da su njegovom širenju uveliko doprinela mongolska osvajanja.
Upravo su Mongoli ovu biljku koristili kao neizostavan začin u jelima, osveživač daha i sirovinu za brojne lekovite preparate.

Danas estragon raste kao samonikla biljka, a u gotovo svim evropskim zemljama poznat je kao neizostavan kulinarski začin.

Latinski mu je naziv Artemisia dracunculus, a prvi deo imena odnosi se na grčku boginju Artemidu – zbog njegove izuzetne lekovitosti, dok se drugi deo imena odnosi na mitološko biće zmaja jer korenje biljke ima sličan oblik.

Umiruje i leči celo telo
Ova biljka koristi se u narodnoj medicini za lečenje probavnih i želudačnih problema, slabog apetita, zubobolje, kao i poremećaja spavanja i menstrualnih tegoba.

Zahvaljujući eteričnim uljima koja podstiču prirodne probavne sokove, estragon je izvrstan tonik za varenje - ne samo da deluje kao aperitiv za bolji apetit nego i pruža kompletnu pomoć probavnom sistemu.

Estragon takođe uveliko pomaže radu srca i krvnim sudovima. Njegovi aktivni sastojci sprečavaju pojavu tromboze i embolije.

Konzumiranje čaja od ove biljke pre spavanja smiruje nervni sistem i podstiče dobar san. U ovu svrhu napravite čaj od jedne čajne kašičice svežeg lišća i jedne šoljice vruće vode i popijte ga neposredno pre spavanja.

Herbalisti navode da je estragon od velike pomoći kod neredovnih menstrualnih ciklusa i uopšteno normalizuje zdravlje ženskog reproduktivnog sistema.

Još od davnina estragon se koristi i kao tradicionalna biljka za zubobolju i za oralnu higijenu. Tajna leži u velikim koncentracijama eugenola – materije koja ima prirodna anestetička svojstva i kao takva je danas prepoznata i patentirana u mnogim pastama za zube.

Prirodna odbrana od bakterija
Estragon je odlična prva linija obrane od dve posebno opasne vrste bakterija - Staphylococcus aureus (zlatna stafilokoka) i Escherichia coli (E. coli). Obe bakterije mogu da izazovu brojne zdravstvene teškoće kao što su čir, trovanje hranom, infekcije urinarnog trakta i probavne smetnje, a mogu dovesti i do upale pluća i mnogih respiratornih bolesti.
Aktivni sastojci estragona uništavaju ove bakterije i popravljaju nastalu štetu.

Drugi problem vezan uz bakterije koji ova biljka uspešno rešava je SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) ili rast bakterija u tankom crevu.
Određena koncentracija ovih bakterija normalna je za održavanje probavnog sistema, ali može doći do naglog porasta broja ovih bakterija, što može dovesti do komplikacija. Simptomi neuravnoteženog rasta ovih bakterija su osećaj nadutosti u stomaku, bolovi i smetnje u probavnom traktu, a zanemarivanje ovog stanja može dovesti do upale, koja može rezultirati iritacijom sluznice tankog creva. Estragon u ovom slučaju može da deluje kao prirodan melem koji će ublažiti i uravnotežiti broj bakterija u tankom crevu i koji će ukloniti osećaj težine i nadutosti.

Estragon u vašem domu
Estragon možete gajiti i kod kuće. Trebalo bi ga posaditi u zatvorenom prostoru u proleće. Posadite ga u male tegle koje ste napunili plodnom zemljom pH-vrednosti od 6,5 do 7,5 C. Tegle stavite na mesto gde ima malo svetla, tako da budu na sobnoj temperaturi.
Biljku redovno zalivajte, koristeći umerenu količinu vode. Dopustite da se zemlja gotovo potpuno osuši pre novog zalivanja, inače će sadnice početi da propadaju.
Posle 10 do 14 dana zalivanja seme će početi da klija i biljka raste. Tada iznesite tegle na otvoreno, da bi biljka dobila dovoljno sunca.
Kada sadnice dosegnu visinu od oko 6 centimetara, proredite ih - izaberite samo najzdravije i najjače. Za oko 7 nedelja estragon će biti spreman za berbu.
Dobar pokazatelj za berbu je kada biljka dosegne visinu od 30 do 90 centimetara.

Eterično ulje estragona
Destilacijom estragona vodenom parom dobija se eterično ulje koje ima lekovita svojstva zahvaljujući brojnim aktivnim jedinjenjima, a koje se koristi u aromaterapijskim preparatima.
Ulje stimuliše mozak i nervni, probavni i endokrini sistema, a usto jača imunitet.

Masaža
Pomešajte 3-4 kapi ulja estragona s uobičajenim uljima za masažu i lagano masirajte željena područja.
Kupka
Dodajte ulje u kupku.
Topla obloge
Toplu gazu ili kompresu natopite uljem i lagano trljajte bolna mesta.
Melem za zubobolju
Ulijte 1-2 kapi ovog eteričnog ulja u šoljicu tople vode i grgljajte kako biste olakšali zubobolju ili bolne desni.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net