RASTAVIĆ – REŠENJE ZA ČIR NA ŽELUCU I ARTRITIS

04.12.2017 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 1729 | Autor: | 0

Preslica pomaže kod upale ili benignog povećanja prostate, izbacivanja sitnijih kamenova iz bubrega, hemoroida i groznice
Rastavić je drevna i veoma otporna biljka. Bila je stanovnik karbonskih šuma pre 300 miliona godina u vreme dinosaurusa i opstala sve do danas odolevajući klimatskim promenama. Ima sposobnost da iz zemlje apsorbuje retke minerale koji se slabo nalaze u drugim biljkama, među kojima je silicijumski dioksid.

Poznata je i pod nazivom preslica, a zbog izgleda zovu je i konjski rep. Latinski naziv za rastavić je Equisetum arvense.

Rimski lekar Galen prepoznao je u rastaviću prirodan lek za bolesti mokraćnih puteva (bešike i bubrega), tuberkuloze, čira na želucu i artritisa. Kineska medicina ga preporučuje kao sredstvo za suzbijanje groznice, gripa, dizenterije, hemoroida, infekcije oka (konjunktivitisa) i kao lek protiv nekih bolesti rožnjace.

Sadrži dosta kremne kiseline i saponine, pa u novije vreme narodna medicina rastavić preporučuje kao diuretičko sredstvo (za eliminisanje tečnosti iz organizma). Smatra se da je dobar lek u slučaju upale ili benignog povećanja prostate, a takođe se koristi za brže izbacivanje sitnijih bubrežnih kamenaca. Pod idealnim uslovima može povećati intenzitet mokrenja oko 30% više nego što je uobičajeno. Upotrebljava se i za lečenje malokrvnosti, problema sa varenjem i ženskih problema (protiv belog pranja). Pomaže kod upale mokraćnih kanala, gihta, edema.

Biljka sadrži silicijumsku kiselinu poznatu po izuzetno lekovitim karakteristikama. Silicijumske veze u rastaviću čine ovu biljku korisnom za oporavak kostiju u slučaju lomova. Podstiče apsorpciju kalcijuma, tako da telo može da akumulira veće količine ovog minerala, što će zatim iskoristiti za regeneraciju povređenog koštanog tkiva. Iz ovog razloga dobro će doći i starijim osobama radi sprečavanja i ublažavanja osteoporoze.

Može se uzimati zaustavljanje krvarenja na sluzokozi, za zaustavljanje teških menstrualnih krvarenja ili krvarenja hemoroida. Rastavić se takode može koristiti za ispiranje usta i grla u slučaju upale (krajnika) ili krvarenja desni. Spolja se primenjuje kao oblog kod uganuća ili preloma, i za tretiranje rana i čireva na koži, gnojnih upala zanoktica, fistula.

Zbog širokog spektra delovanja rastavić se svrstava u veoma lekovite biljke, iako sa poljoprivrednog stanovista spada u nepoželjan, otporan i žilav korov.

Čaj od rastavića
Supenu kašiku sveže biljke ili jednu čajnu kašiku suve preliti sa 2,5 dl ključale vode, ostaviti da odstoji od 15 do 30 minuta, procediti i piti, najbolje posle jela. Za oblog se može pripremiti i jača koncentracija.

Tinktura
10 g sveže preslice potopite u dobru rakiju ili etil alkohol.
Četrnaest dana ostavite na suncu ili na toplom mestu. Svaki dan protresite. Nakon 14 dana, procedite. Uzimajte 1-4 ml razređeno u 100 ml vode, tri puta na dan.

Tonik protiv bora
Kuvajte kašiku suve preslice u 1,5 dcl vode 10 minuta i procedite. Tonik koristite uveče pre stavljanja kreme na lice.

Respiratorni problemi
Rastavić čaj uspešno ublažava suvi kašalj, bronhitis, groznicu, grip. Samo udisanje pare čaja lekovito je i pomaže kod zapušenog nosa. Čaj se u slučaju kašlja pije 2 – 3 puta dnevno.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net