HRAST - SVETO DRVO STARIH SLOVENA

04.11.2017 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 2246 | Autor: | 0

U narodnoj medicini kora hrasta se koristi kao antiseptik i protivotrov, a plod - žir odličnaje zamena za kafu

Hrast je drvo hrast bilo je od davnina bilo veoma poštovano u narodu, siimbol je snage, moći, dugovečnosti, čvrstoće, duhovnog i materijalnog bogatstva.
Njegov plod žir, kao i kora, koristila se od davnina, za ishranu i lečenje.
Stari Sloveni su ga smatrali svetim i posvetili Perunu gromovniku.

Za hrastovu koru se odavno zna da poseduje lekovita svojstva. Da bi se lekovitost očuvala, sa mladih grana treba oljuštiti koru u rano proleće pre listanja, ili u kasnu jesen kada lišće opadne. Kora se suši i kasnije koristi za spravljanje čaja, koji je bogat taninima zbog čega se koristi kao antiseptik.
Koristi se i kao adstrigens jer deluje na površinsko skupljanje tkiva, a leči i upalu kože i sluzokože. Po potrebi hrastova kora može da se koristi i kao antidot, odnosno protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima.

Plod hrasta žir je prirodan organski proizvod, nastao bez upotrebe hemijskih preparata u toku razvoja, sazrevanja, skladištenja i prerade za ljudsku upotrebu. Sazreva u septembru i oktobru i tada ga treba brati.
Kada se koristi kao hrana, jača životnu energiju, i ujedno pruža antioksidansnu zaštitu organizmu. Između ostalih sadrži kalijum, kalcijum, mangan, natrijum...

Dobri poznavaoci tvrde da je žir najukusniji ispečen u pepelu. Prženi, oljušteni i samleveni preporučuje se kao dijetetsko sredstvo, za ublažavanje proliva, kod zapaljenja kože i sluzokože. Od žirovog brašna pravi se izuzetno hranljiv hleb u Švedskoj i Norveškoj, dok se u Italiji i Ukrajini kombinuje žirovo i brašno žitarica. Na Sardiniji spremaju lepinje od žira, a u Španiji i Alžiru žir jedu pečen kao kestenje. U Nemačkoj se pržen žir koristi kao zamena za kafu.


Recepti sa korom hrasta
Za detoksikaciju organizma
Kašičicu hrastove kore sipati u šolju i preliti sa dva decilitra hladne vode. Sadržaj poklopiti i ostaviti da prenoći. Ujutru procediti i tokom dana piti gutljaj po gutljaj. Ovako spremljen čaj čisti organizam od toksina, olakšava trežnjenje i dobar je protiv mamurluka. Deci ga ne treba davati.

Za ispiranje grla

Kašičicu kore hrasta treba preliti sa pola litra vode i zagrejati do tačke ključanja. Procediti i koristiti za ispiranje grla i grgoljenje. Delotvoran je kod upale grla i usne duplje.

U vidu kupke
U litar vode stavlja se sedam kašičica hrastove kore koja se zagreva do ključanja. U vidu obloga ili kupki koristi se tek pošto se čaj procedi i ohladi. Kupke se koriste kod psorijaze i drugih kožnih obolenja, a obloge kod ujeda insekata.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net