ALOE VERA DETOKSIKUJE, SMANJUJE UPALE, UNIŠTAVA BAKTERIJE I PARAZITE

08.09.2017 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 1671 | Autor: | 0

Kristofor Kolumbo je govorio: "Postoje četiri biljke koje su neophodne za čoveka: pšenica, grožđe, maslina i aloja. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čoveka zdravim."Aloe vera se već 5000 godina koristi u Indiji - u ajurvedi poznata je pod imenom Ghrit Kumari (ta koja hrani i donosi dugovečnost).

Tokom istorije aloe veru upotrebljavale su mnoge poznate osobe - Aristotel, Aleksandar Veliki, Kleopatra, kralj Solomon, Celzijus, Dioskorid...
Kralj Solomon je visoko cenio ovu biljku, pa ju je čak i sam uzgajao. U psalmu 45:8a je rečeno: "Tvoja odeća miriše od mirhe, aloje i cimeta..."
Kleopatra ju je koristila za hidriranje kože, faraoni su je nosili u zagrobni život, a egipatske kraljice smatrale izvorom svoje lepote.

Prema legendi, Aristotel je savetovao Aleksandru Velikom da osvoji ostvro Sokotru u Indijskom okeanu. Sokotra je u to vreme bila rasadnik aloe vere. Posedovanje ostrva na kojem je rasla ova biljka omogućilo je Aleksandru da blagotvornim lišćem snabdeva celu vojsku – rane i povrede nanete u bitkama tretirane su upravo alojom.
Osim toga, pre dugih putovanja vojnici su pili sok aloe vere, da bi se zaštitili od infekcija, koje su mogli lako dobiti kroz lokalnu hranu i vodu. Prema legendi, aloe vera je učinila vojsku Aleksandra neuništivom.

Zapamćena je i izjava Kristofora Kolumba: "Postoje četiri biljke koje su neophodne za čoveka: pšenica, grožđe, maslina i aloja. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čoveka zdravim."

Sastav aloe vere je zaista neverovatan. Ona sadrži preko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka, što objašnjava tajnu zdravstvenih benefita.

Poznata pod različitim imenima, poput "čudesna biljka", "eliksir mladosti" ili "dar prirode".
Ime biljke potiče od arapske reči "alloeh", koja se prevodi kao gorka, jer sok koji se nalazi u njenom lišću ima gorkast ukus.

Iako izgleda kao kaktus, aloe vera pripada porodici ljiljana. Postoji više od 300 vrsta aloje.
Aloe barbadensis miller (inače poznata i kao "prava aloja") po svojim je lekovitim svojstvima. Upravo ova vrsta aloje koristi se u proizvodima za zdravlje i negu kože.
Druga vrsta koja je poznata po svojim medicinskim svojstvima je Aloe arborescens. U Evropi se ova biljka često uzgaja u domaćinstvima, za primenu kod ogrebotina, opekotina, uboda insekata i sunčevih opekotina.

Lekovita svojstva ove biljke u prošlosti su se smatrala tajnom. Danas, brojna naučna istraživanja potvrđuju njenu lekovitost.
Istraživanja su pokazala da se tajna krije u bogatom hemijskom sastavu.

Aloe vera sadrži oko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, aminokiseline, enzime, saponine itd.
Neka od lekovitih svojstava aloe vere:
- jača imunitet
- daje snagu i vitalnost
- štiti od dijabetesa i visokog pritiska
- uništava viruse, bakterije, gljivice i parazite
- normalizuje rad jetre i bubrega
- čisti organizam
- poboljšava metabolizam, pomaže kod mršavljenja
- reguliše rad probave i sprečava bolesti creva
- smanjuje upale, crvenilo i otoke zglobova i mišića
- primenjuje se kod bolesti očiju
- čisti krv, uklanja štetne i otrovne materije iz organizma,
- reguliše nivo šećera u krvi,
- poboljšava cirkulaciju,
- ublažava simptome astme i alergije,
- pomaže kod odvikavanja od pušenja i alkohola...
U spoljnoj primeni aloe vera zaceljuje ranice i ogrebotine, ubode insekata, alergijski osip, dermatitis, gljivice. Naročito prija izrazito suvoj kožu i onoj sa aknama.
Danas je ova biljka sastojak mnogih komercijalnih kozmetičkih proizvoda i sredstava za čišćenje i ličnu negu. U kozmetici se koristi kao prirodno sredstvo za hidrataciju, čišćenje, regeneraciju i toniranje kože.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net