VALERIJANA - KLJUČ ZA DUŠEVNI MIR

Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 710 | Autor:

Smiruje napete nerve, opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem


Valerijana (lat. Valeriana officinalis) trajna je biljka sa slatkim mirisnim ružičastim ili belim cvetićima koji cvatu tokom letnjih meseci. Samoniklo raste na vlažnim mestima do 2000 metara nadmorske visine. Ime potiče od latinske reči valere, što znači biti dobro.
Zbog umirujućeg delovanja još od 19. veka koristi se kao prirodan sedativ.
Valerijanini cvetni ekstrakti korišćeni su i kao parfem. Ipak, koren valerijane koji se koristi u biljnim terapijama ima jak i neprijatan miris.

Ako vam je život pun stresa, iscrpljeni ste i ne možete da spavate, posegnite za valerijanom i nećete pogrešiti.

Valerijana se prvenstveno koristi za ublažavanje nesanice, jer omogućava čvrst i krepak san. Ne izaziva mamurluk poput farmaceutskih sredstava za spavanje. U ovom slučaju najbolji se učinak postiže pri upotrebi između 400 i 900 mg ekstrakta valerijane do dva sata pre spavanja.

Druga prednost valerijane je smirujuće delovanje - uklanja napetost i uzrujanost i ublažava depresiju. Zbog toga je prirodna alternativa farmaceutskim lekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih.

U Nemačkoj valerijana je službeno odobrena za upotrebu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti, a neki je fitoterapeuti preporučuju i kod hipohondrije.
Opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Relaksira čak i mišiće probavnog trakta i uklanja simptome sindroma iritabilnog creva.
Valerijana može pomoći i kod glavobolje i migrene, ali i ublažiti bolove i upale u zglobovima i kostima.
Istraživanja su pokazala da može biti korisna i kod išijasa, neuralgije, periferne neuropatije, multiple skleroze, epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i dece.

Ostala stanja kod kojih može valerijana pomaže:
bolesti disajnih organa
ženske tegobe
bolesti urinarnog trakta
visok pritisak
zavisnost od nikotina
crevni paraziti

Preparati od valerijane
Preparati od valerijane dostupni su u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula, ekstrakta, a možete ih napraviti i sami.

Tinktura od valerijane
Potopite 50 grama usitnjenog korena valerijane u 1 litru 40-procentnog alkohola i ostavite da stoji deset dana. Nakon toga procedite, nalijte u boce i dobro zatvorite.
Uzimajte na kocki šećera 50 do 55 kapi kod ubrzanog ili nemirnog rada srca, protiv želudačnih bolova, nesvestice, umne iscrpljenosti i nesanice.

Čaj od valerijane
Stavite dva to tri grama korena valerijane na šoljicu vruće vode i nakon 20 minuta procedite.
Pijte dve do tri šoljice dnevno, a poslednju obavezno pola sata pre spavanja.
Dodajte još neku drugu biljku za prijatniji ukus, poput nane, matičnjaka, kamilice ili kantariona.

Berba valerijane
Berite koren valerijane pre ili nakon cvetanja. Očišćen koren sušite na toplom i prozračnom mestu u hladu. Čuvajte u dobro zatvorenoj ambalaži.

Valerijanu ne smete koristiti u trudnoći i tokom dojenja i ako istovremeno pijete sedative i barbiturate.

Komentari