ABECEDA BILJA - ŠUMSKE JAGODE

04.06.2017 | Abeceda Magičnog bilja | Pregleda: 794 | Autor: | 0

Narodna medicina preporučuje bobice za efikasno čišćenje organizma, ublažavanje tegoba kod kamena i pseka u buregu, negu lica...

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagodau svetu. Svaka od tih jagoda ima lekovita svojstva, ali narodna medicina najradije preporučuje šumske.
Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od gajene, treba znati da ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa, šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Ovo voće veoma je bogato vitaminom C - jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom! Pored toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan... Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu.
Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Jagoda kao lek preporučuje se za rešavanje tegoba kod zatvora i tzv. "lenja creva", zatim kod reumatizma, jetre, anemije i nervoze.
Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste da kod osetljivih osoba mogu da izazovu alergijske reakcije.
Za prolećno čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i zučnoj kesi, poželjno je svakog dana u periodu od 30-45 dana pojesti po kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se ispasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem. Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda, tako što se desetak plodova ove jagode ispasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cele noći, a jutro ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje lep ten.
Šumske jagode pospešuju cirkulaciju, pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.
Beru se od maja do avgusta.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net