Arganovo ulje: Nenadmašan pomoćnik za lepotu kože i kose. Saznajte kako se koristi

by | 11.01.2024
Arganovo ulje: Nenadmašan pomoćnik za lepotu kože i kose. Saznajte kako se koristi

Dobra vest je da ne morate da kupujete luksuzne proizvode za negu kose i kože da biste imali koristi od ovog ulja. Možete kupiti samo arganovo ulje, što ga čini raznovrsnim dodatkom vašoj rutini lepote.

 

Generacijama su starosedeoci Arganove šume u Maroku pritiskali ovaj orah da bi izvukli dragoceno ulje sa brojnim blagodetima za kožu i kosu.

Arganovo ulje se (i još uvek se) obično koristilo za lečenje rana i ublažavanje osipa i za ishranu kože i kose. Ova stabla koja sporo rastu su toliko cenjena da je 1998. godine Arganova šuma proglašena rezervatom biosfere od strane Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Iako 100% arganovo ulje može biti skupo, samo kap ili dve će nahraniti kosu i kožu tokom celog dana.

Arganovo ulje je moćan saveznik

Ljudi širom sveta iskoristili su mnoge prednosti arganovog ulja da pomognu u lečenju kožnih infekcija, ujeda buba i osipa na koži.

Arganovo ulje koje sadrži i oleinske (omega-9) i linolne (omega-6) esencijalne masne kiseline. Oba ova pomažu koži sklonoj aknama, za koju studije pokazuju da obično nedostaje linolna kiselina u sebumu.

Pitate se zašto je marokansko ulje argana tako korisno za vašu kosu i kožu? Jednostavno pogledajte njegova jedinjenja. Sadrži: vitamine A i E, antioksidanse, omega-6 masne kiseline,
linolnu kiselinu…

Istraživanja pokazuju da kada se nanese na kožu, prednosti arganovog ulja uključuju ublažavanje upale uz hidrataciju kože. Kada se primenjuje spolja, trokoferol iz vitamina E pomaže u jačanju proizvodnje ćelija, istovremeno promovišući zdravu kožu i kosu.

Arganovo ulje: 12 benefita za lepotu

Evo 12 prednosti arganovog ulja i načina na koje možete da uključite ovo potpuno prirodno ulje u svoj dnevni režim lepote.

1. Noćna hidratantna krema

Arganovo ulje se brzo upija i ne ostavlja mastan trag. Nakon čišćenja kože prirodnim sredstvom za čišćenje, sipajte jednu kap u dlan da se zagreje. Nanesite kružnim pokretima na lice i vrat.

U zimskim mesecima ili u sušoj klimi, možda će vam trebati dve kapi, ali ne zaboravite da koristite štedljivo. Ovo ulje je nežno i bezbedno za upotrebu oko očiju.

Nanesite jednu kap na lice, tapkajući, od mosta nosa do slepoočnice i nazad. Zatim nanesite kap ispod očiju istim nežnim tapkanjem.

2. Toner za kožu

Toniranje kože je važan korak u vašoj rutini nege kože, a arganovo ulje deluje kao potpuno prirodan toner za kožu. Deluje u borbi protiv akni, staračkih pega i oštećenja od sunca – ostavljajući vam ujednačeniji ton kože.

Da biste napravili sopstveni tonik za kožu sa arganom, sledite ova uputstva: Prelijte kesicu zelenog čaja sa 1 šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 7-10 minuta. Uklonite vrećicu čaja i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi.

Dodajte kap ili dve svog omiljenog esencijalnog ulja (od pomorandže, limuna ili čajevca su odlične) i 2-4 kapi arganovog ulja i zatvorite kombinaciju u teglu. Koristite ujutro i uveče nakon čišćenja i pre hidratacije.

3. Piling

Da biste iskusili prednosti čistog arganovog ulja tokom pilinga, samo uradite ovo: Pomešajte jednu kašiku smeđeg šećera sa par kapi ulja argana u ruci. Utrljajte u lice kružnim pokretima dva do četiri minuta.

Obratite posebnu pažnju na područja sklona aknama i područja koja su suva. Isperite toplom vodom i osušite.

4. Sprečava akne

Odlične vesti za sve koji pate od akni — dokazano je da organsko arganovo ulje smanjuje nivo sebuma kod osoba sa masnom kožom. Žene koje nikada ranije nisu imale akne otkrivaju da se u 30-im i 40-im godinama javlja ovo dosadno stanje i često ga je teško lečiti. Stavite kap arganovog ulja na dlan i lagano utapkajte malo više u problematična područja.

5. Ublažava strije

Arganovo ulje može pomoći da se oslobodite strija poboljšavajući elastičnost kože. Istraživanja naglašavaju da poboljšava elastičnost i hidrataciju kože.

Jednostavno zagrejte dve do tri kapi čistog arganovog ulja u dlanove i nežno utrljajte u stomak, bokove, butine ili bilo koje drugo potencijalno problematično područje.

6. Posekotine od brijanja i ublažavanje opekotina

Posekotine od brijača su neprijatne i neugledne. Arganovo ulje je efikasan tretman za umirivanje kože nakon brijanja, kako za muškarce nakon brijanja brade, tako i za žene nakon brijanja nogu. Zagrejte kap ili dve ulja u rukama i lagano umasirajte u zahvaćeno područje.

7. Hidratantna krema za celo telo

Arganovo ulje možete koristiti i kao hidratantnu kremu za celo telo. Nadajmo se da već koristite potpuno prirodnu hidratantnu kremu (poput kokosovog ulja) na svom telu i izbegavate oštre skrivene hemikalije koje se nalaze u većini losiona i hidratantnih krema.

Dodajte samo nekoliko kapi arganovog ulja u svoje osnovno ulje po izboru (kokosovo, maslinovo, jojoba, slatki badem ili susam) da biste odmah iskoristili sve prednosti ovog terapeutskog prirodnog ulja. Ako imate suvu kožu na petama, laktovima ili drugim delovima, umasirajte dodatnu kap u ta područja za olakšanje.

8. Regenerator za kosu

Arganovo ulje nije samo korisno za kožu – odlično je i za kosu. Ovo nemasno ulje je savršen regenerator koji  olakšava oblikovanje kose dok popravlja ispucale vrhove.

Arganovo ulje pomaže u ukroćavanju kovrdžanja i opadanja kose i štiti od toplote fena za kosu, viklera i pegle, istovremeno podstičući telo i zdrav sjaj.

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama, poput onih koja se nalaze u arganu, mogu pomoći da kosa postane gušća i sprečavanju lomljenja ili oštećenja.

Da biste poboljšali zdravlje vaše kose, počnite sa kap (ili za kratku kosu može doći i ½ kapi) i zagrejte u dlanovima pre nego što provučete prste kroz kosu, obraćajući posebnu pažnju na vrhove. Kada završite, dodajte ½ kapi na vrhove prstiju i umasirajte u kožu glave. Utrljajte višak u lice, vrat ili ruke.

9. Noćni tretman dubokog kondicioniranja

Ako imate suvu, lomljivu kosu, jednom nedeljno uradite preko noći duboki tretman sa arganovim uljem. Ovo će pomoći da vaša kosa ostane hidratizovana i zaštiti kosu od oštećenja.

Pratite ove korake: Zagrejte 4-10 kapi u rukama pre nego što umasirate u kožu glave. Nastavite da nanosite sve do krajeva, uvijte i stavite kapu za tuširanje.
Vaša prirodna telesna toplota zadržana u kapi za tuširanje pomoći će ulju da prodre, dok će vaša jastučnica biti bez ulja.

Ujutro operite kosu. Ako imate perut ili suvo vlasište, uradite tretman preko noći dva puta nedeljno dok perut ne nestane. Nastavite sa nedeljnim tretmanima ili po potrebi.

10. Balzam za za usne

Arganovo ulje koristi više nego samo vašoj koži i kosi. To je odličan tretman za usne ili zamena za balzam za usne!

Utrljajte jednu do dve kapi i obrišite višak. Ovo ne samo da će osloboditi sve ispucale usne, već će i vaše usne održati mekim, glatkim i kondicioniranim. Držite arganovo ulje pri ruci tokom zime kako biste sprečili ispucale usne.

11. Tretman noktiju i zanoktica

Arganovo ulje je idealan tretman za zanoktice i nokte. Evo šta treba da uradite: Uklonite lak sa noktiju ruku i nogu i temeljno isperite. Nanesite delić kapi direktno na svaki nokat, jedan po jedan, i utrljajte u ležište nokta i zanoktice.

Ostavite da deluje dok svi nokti ne budu tretirani. Operite i dobro isperite, a zatim nanesite lak po želji.

12. Ispucala stopala

Ako imate suvu, ispucalu kožu na stopalima ili petama, pokušajte da koristite arganovo ulje da hidratizujete i popravite kožu. Jednostavno utrljajte dve kapi u stopala, obraćajući posebnu pažnju na problematična područja.

U zavisnosti od toga koliko je vaša koža suva, možda ćete morati da nanesete još nekoliko kapi da biste potpuno navlažili područje.

Obujte pamučne čarape da biste dali ulju priliku da se upije. Ostavite čarape najmanje 20 minuta, najbolje preko noći. Koristite toplu krpu za pranje da uklonite ostatke ulja sa stopala.

 

Kada birate ulje, potražite ono koje je:

  • 100 posto čisto
  • Organsko
  • Hladno ceđeno
  • Nefiltrirano

Dobro, čisto arganovo ulje će biti skuplje, ali kada pogledate broj proizvoda (kreme za oči, hidratantne kreme, losioni, proizvodi za oblikovanje kose, itd.) kojima možete da ga zamenite, vredi svaki dinar.

Za negu kože, počnite sa samo jednom ili dve kapi. Količina za kosu zavisi od debljine, teksture, stanja i dužine, ali će vam verovatno trebati od jedne do tri kapi.

Obavezno držite boce podalje od direktne sunčeve svetlosti i dobro zatvorene. Preporučuje se upotreba ulja u roku od šest meseci od otvaranja za optimalnu korist. Počnite sa malom bočicom i pratite koliko dugo traje jer se kvalitet vremenom može pogoršati.

Budite oprezni kada koristite arganovo ulje ako imate alergije na orahe. Iako tehnički nije orah, to je koštičavo voće, a ulja potiču iz oraha. Uvek možete prvo testirati ulje na unutrašnjoj strani ruke da biste bili sigurni da nemate alergijsku reakciju.

luisapuccini / gettyimages.com